Η ισραηλινή Αεροπορία έπληξε εκ νέου την Βηρυτό κατά την διάρκεια της νύχτας σκοτώνοντας όπως αναφέρει το Τελ Αβίβ, δύο διοικητές της Χεζμπολάχ ενώ έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες της σιιτικής οργάνωσης σύμφωνα με το Reuters,

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της οργάνωσης είναι ζωντανός ή νεκρός.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νασράλα είναι νεκρός, καθώς «δύσκολα θα έβγαινε ζωντανός από ένα τέτοιο χτύπημα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ, αλλά δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση.

Την ίδια ώρα, τρία συγκεκριμένα κτίρια στη νότια Βηρυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο και χτυπούν οι IDF, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η Χεζμπολάχ θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να επιτεθεί σε ισραηλινά πλοία.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη νότια Βηρυτό στον Λίβανο δείχνουν καπνό να υψώνεται πάνω από πολυώροφα κτίρια.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» πραγματοποιούνταν στην περιοχή Νταχιέ της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Ανέφερε ότι όπλα της Χεζμπολάχ ήταν αποθηκευμένα κάτω από πολιτικά κτίρια στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε το Σάββατο ότι υπάρχουν αποθήκες όπλων ή πύραυλοι σε κτίρια που χτυπήθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στα προάστια της Βηρυτού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο ΜΜΕ της ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου.

Τα κτίρια βρίσκονται στη συνοικία της Βηρυτού που χτυπήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Στόχος, κατά τις ισραηλινές πηγές, ήταν το υπόγειο στρατηγείο της σιιτικής οργάνωσης στο οποίο φέρεται να βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο Νασράλα, του οποίου η τύχη αγνοείται.

Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι πραγματοποιεί κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια παράκτια πόλη Τύρου του Λιβάνου.

«Επί του παρόντος πλήττονται τρομοκρατικοί στόχοι στην περιοχή της Τύρου», ανέφερε σχετική ενημέρωση των IDF

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στο Χ.

Επόμενο είναι ο αποκλεισμός του Λιβάνου από τη θάλασσα, ενώ πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ήδη περιπολούν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων από το Ιράν στο Λίβανο και στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Η σιιτική οργάνωση απάντησε στο χτύπημα, με μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών αλλά και drones προς με το Ισραήλ και ειδικά την περιοχή της Γαλιλαίας, το οποίο κράτησε λίγα λεπτά.

Συγκεκριμένα, με βάση τις αναφορές από τον ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις από την πλευρά της Χεζμπολάχ που έγιναν τμηματικά σε τρεις φάσεις περιλαμβάνουν τουλάχιστον 65 ρουκέτες, καταγράφοντας την πιο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα σε νυχτερινές συνθήκες από την έναρξη της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου.

Πολίτες στη Χάιφα κατέγραψαν την ενεργοποίηση του Iron Dome κατά των πυραύλων της Χεζμπολάχ πάνω από τη πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Χεζμπολάχ εκτοξεύει κατά μέσο όρο 150 ρουκέτες την ημέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν και κλιμακώθηκε η ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή το Τελ Αβίβ -επίσημα μέσω του στρατού της χώρας- ζήτησε από τους πολίτες της συνοικίας Ντανίγια, εκεί που πριν από δύο περίπου ώρες χτύπησαν τα ισραηλινά μαχητικά, να εκκενώσουν ολόκληρη την περιοχή καθώς η Αεροπορία της χώρας θα προχωρήσει σε νέα χτυπήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ανακοίνωση ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε.

Εκτιμάται ότι πάνω από 500.000 κάτοικοι της Βηρυτού έχουν φύγει από την περιοχή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από τις αρχές του 2000 που το Ισραήλ ζητά επίσημα εκκένωση της σιιτικής συνοικίας της πρωτεύουσας του Λιβάνου και η πρώτη από την ανάφλεξη της κρίσης ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Χεζμπολάχ.

Αναλυτές από το Τελ Αβίβ σημειώνουν πως αυτή την στιγμή βρίσκονται σε επιφυλακή περισσότερα από 300 μαχητικά, κυρίως F-16 αλλά και τα πέμπτης γενιάς F-35.

Σημειώνεται πως το προάστιο της Ντανίγια είναι ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα της λιβανέζικης πρωτεύουσας και ένας μαζικός βομβαρδισμός θα προκαλούσε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες θύματα.

Στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έπληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Αναφέρει ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ».

Ο ισραηλινός Στρατός επιβεβαίωσε ότι μια ρουκέτα έπληξε ένα σπίτι στη Σάφεντ και ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε.

Η τύχη του Νασράλα είναι, για την ώρα, άγνωστη.

Αργά την Παρασκευή, στην πρώτη δήλωση των IDF για το χτύπημα στη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι επρόκειτο για χτύπημα υψηλής ακριβείας.

Δεν ανέφερε αν έχει πληροφορίες για την τύχη του Χασάν Νασράλα, παρά μόνο ότι «θα δώσουμε νεότερες πληροφορίες μόλις γνωρίζουμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Reuters, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν χάσει την επικοινωνία με άλλα κορυφαία στελέχη, μεταξύ τους και τον αρχηγό Χασάν Νασράλα.