Το αεροσκάφος της Yeti Airlines συνετρίβη την Κυριακή στο Νεπάλ σε ακόμα ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν 72 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και 15 αλλοδαποί, καθώς και 4 μέλη πληρώματος.
Μέχρι χθες οι αρχές της χώρας έψαχναν για την τελευταία σορό στα συντρίμμια του αεροσκάφους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία στη χώρα της Ασίας εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο, το γιατί συνετρίβη δεν είναι σαφές. Σε διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media τις τελευταίες ημέρες φαίνεται το αεροσκάφος να παίρνει απότομη κλίση προς τα αριστερά καθώς προσεγγίζει το αεροδρόμιο για την προσγείωση. Ακολουθεί ισχυρή έκρηξη.
Η πολιτική αεροπορία στο Νεπάλ, που ανεφοδιάζει κυρίως απομονωμένες περιοχές και μεταφέρει εκδρομείς και αλπινιστές, αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Όμως η κακή συντήρηση των αεροσκαφών και η χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας, παρά τις αυστηρές διεθνείς συστάσεις, συνεχίζουν να βαραίνουν στον τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ.
Tragedia de avión en Nepal… pic.twitter.com/uwqjnlEjgz
— Darsha ETH (@darshacryptoeth) January 17, 2023
Γιατί συνετρίβη το αεροσκάφος της Yeti Airlines – Ειδικός εμπειρογνώμονας εξηγεί
Μιλώντας σε τηλεοπτική δίκτυο στην Αυστραλία, ο ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα αεροσκαφών, Τζέφ Τόμας δήλωσε σε πρώτη φάση πως η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους ήταν η απώλεια στήριξης αεροσκάφους (aerodynamic stall).
Πρόκειται για τη μείωση της ταχύτητας σε σημείο απώλειας στήριξης του αεροσκάφους. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, το αεροσκάφος έχασε σε μεγάλο ποσοστό την ταχύτητά του καθώς προσέγγιζε το έδαφος. Το βάρος του δεν ήταν σωστά κατανεμημένο και έτσι ήταν αδύνατο να επιστρέψει σε φυσική τροχιά.
Ένα τέτοιο παράδειγμα:
Το χαρακτηριστικό βίντεο της πτώσης του αεροσκάφους:
Ya habían visto este video ?, los últimos segundos de avión en Nepal 🙁.
— Mi Pobre Angelito (@javierfernan) January 17, 2023
Όσον αφορά στο ερώτημα για η πτώση οφείλεται σε λάθος του πιλότου ή σε μηχανική βλάβη, ο ειδικός απαντά πως το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο.
Θα μπορούσε να υπάρχει βλάβη στον κινητήρα, όμως η πορεία και η φορά του αεροσκάφους -που οδήγησε και στην πτώση του βάσει… φυσικής- διορθώνεται εύκολα από κάποιον πιλότο.
Είναι η φυσική του αντίδραση να «κατεβάσει τη μύτη του αεροσκάφους προς τα κάτω» σύμφωνα με τον Τόμας που εξηγεί στο αυστραλιανό δίκτυο πως θα μπορούσε να διορθώσει την φορά του αεροσκάφους ο πιλότος.
Aerial footage shows rescue team at the crash site in Pokhara. Sixty-eight passengers and four crew members were on board the Yeti Airlines flight that crashed in Pokhara.#Nepal #NepalPlaneCrash #YetiAirlines #Kathmandu #Pokhara #PlaneCrash pic.twitter.com/GoYGrmw1C2
— News18 (@CNNnews18) January 16, 2023
Την ημέρα της καταστροφής, ανασύρθηκαν 68 πτώματα. Άλλα δύο κατορθώθηκε να ανακτηθούν τη Δευτέρα κι ακόμη ένα την Τρίτη το απόγευμα, σύμφωνα με τις αρχές. Κάποιες ομάδες εξέτρεψαν τη ροή κοντινού ποταμού στο πλαίσιο της έρευνας. Μάταια.
Τη Δευτέρα, ανακτήθηκαν επίσης τα λεγόμενα μαύρα κουτιά —ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης—, που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.
Καθώς η χώρα της Ασίας δεν έχει τις υποδομές που απαιτούνται για την καταφόρτωση των στοιχείων από τα μαύρα κουτιά, θα σταλούν όπου συστήσει η κατασκευάστρια του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, οκτώ λείψανα θυμάτων έχουν παραδοθεί στις οικογένειες, άλλα 14 θα υποβληθούν σε νεκροψίες-νεκροτομές στην Ποχάρα και 48 θα μεταφερθούν στην Κατμαντού για εξετάσεις DNA, ώστε να καταστεί δυνατή η αναγνώρισή τους και να επιτραπεί να παραδοθούν στις οικογένειες.
Το ATR 72 κατέπεσε λίγο πριν από τις 11:00 (τοπική ώρα· 07:15 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο στην Ποχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, κέντρο προσκυνητών και κόμβο για τους ξένους περιπατητές και ορειβάτες.
Μετά το 2000, στο Νεπάλ έχουν σκοτωθεί σε συντριβές αεροσκαφών και ελικοπτέρων σχεδόν 350 άνθρωποι. Στη χώρα της Ασίας βρίσκονται οκτώ από τα πιο ψηλά βουνά στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, ενώ οι απότομες αλλαγές του καιρού δημιουργούν συχνά επικίνδυνες συνθήκες.
Εξάλλου, πολλά από τα αεροδρόμια της χώρας αποτελούν λόφω μορφολογίας του εδάφους πρόκληση ακόμα και για τους πιο έμπειρους πιλότους.