Τα όπλα που δίνει η Δύση στην Ουκρανία «είναι κάτι παραπάνω από σκουπίδια», έγραψε η National Interest.
Το περιοδικό πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση περιβάλλεται από ένα «σωρό ψέματα» και ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί έχουν δημιουργήσει έναν «διαρκή μύθο» σχετικά με την αποτελεσματικότητα των όπλων που στάλθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου.
Η Γαλλία προμήθευσε την Ουκρανία με θωρακισμένα οχήματα AMX-10RC, που συχνά ονομάζονται ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα μάχης.
Ωστόσο, η προέλευση αυτού του οχήματος ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και η τελευταία αναβάθμισή τους ήταν το 2000.
Ο γαλλικός στρατός άρχισε να παροπλίζει αυτά τα άρματα μάχης το 2021 αφού κρίθηκε ότι δεν ήταν βιώσιμα για σύγχρονο πόλεμο.
«Όταν αυτά τα οχήματα αναπτύχθηκαν στο αχανές ουκρανικό μέτωπο, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πρόθυμες να βοηθήσουν τη Γαλλία να ολοκληρώσει τη διαδικασία παροπλισμού», μεταδίδουν ειρωνικά ρωσικά ΜΜΕ.
Τα άρματα μάχης Challenger-2 που παραδόθηκαν στην Ουκρανία ήταν επίσης στο τέλος του κύκλου υπηρεσίας τους και είχαν μηδενική επίδραση στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με την έκθεση.
Η National Interest πρόσθεσε ότι η υπόσχεση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν πάνω από 30 άρματα μάχης M1 Abrams προκάλεσε ευφορία στο Κίεβο, «αλλά κανείς δεν παρατήρησε ότι η αναβαθμισμένη σύγχρονη έκδοση των αρμάτων μάχης Abrams δεν ήταν διαθέσιμη».
«Παρομοίως, τα πολυδιαφημισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που υποσχέθηκαν στο Κίεβο δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι, καθώς βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους, ενώ η Ρωσία έχει τζετ πέμπτης γενιάς που είναι πολύ αποτελεσματικότερα από τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ».
«Ένα κυνικό άτομο θα μπορούσε να συμπεράνει ότι αυτό ήταν σκόπιμο, μέρος μιας μεγαλύτερης πλοκής για την αποστράγγιση των δυτικών οπλοστασίων που θεωρούνταν ξεπερασμένα για να αναγκάσουν αυτές τις κυβερνήσεις να αγοράσουν πιο ακριβά, σύγχρονα συστήματα από τους αμυντικούς εργολάβους της Δύσης»