Η Νιγηρία κατόπιν πιέσεων από ΗΠΑ και Γαλλία ετοιμάζεται να εισβάλει στο Νίγηρα για να επαναφέρει την προηγούμενη φιλοδυτική κυβέρνηση και να αποκατασταθούν οι εξαγωγές ουρανίου από τις οποίες εξαρτάται όχι μόνο η ΕΕ αλλά πρωτίστως η γαλλική οικονομία.

Κυκλοφόρησε η είδηση πως η εντολή για την επίθεση έχει ήδη δοθεί, αλλά πριν από λίγο το νιγηριανό ΥΠΑΜ το αρνήθηκε μέχρι νεωτέρας…

Συγκεκριμένα ο νιγηριανός Guardian δημοσίευσε πριν από λίγο ανακοίνωση του νιγηριανού ΥΠΑΜ ότι «δεν έχει δοθεί ακόμα εντολή στρατιωτικής επέμβασης αλλά περιμένουμε την απόφαση της ECOWAS».

Ο Διευθυντής Πληροφοριών στρατηγός Tukur Gusau, σε δήλωση του, απέρριψε την αναφορά ότι ο νιγηριανός Στρατός συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για στρατιωτική δράση στη Δημοκρατία του Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο AFN δεν έχει λάβει ακόμη καμία εντολή από την αρμόδια αρχή για την έναρξη στρατιωτικής δράσης κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης στον Νίγηρα.

«Δεν είναι πλέον είδηση ​​ότι ορισμένα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας του Νίγηρα άρπαξαν την εξουσία από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με αντισυνταγματικά μέσα.

Σε αντίδραση σε αυτή την παράνομη ανάληψη της κυβέρνησης, οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ECOWAS συναντήθηκαν και επιτεύχθηκε μια σειρά επιλογών για τον τρόπο παρέμβασης στην κρίση.

 Η στρατιωτική επιλογή ήταν η τελευταία επιλογή που έπρεπε να γίνει σε περίπτωση αποτυχίας κάθε άλλης επιλογής, για να αντιστραφεί η κατάσταση και να επιστρέψει η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα στη συνταγματική τάξη.

Αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή των Αρχηγών του Επιτελείου Άμυνας της ECOWAS πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση στην Αμπούτζα για να συζητήσει την πολιτική κατάσταση στη Δημοκρατία του Νίγηρα και να υποβάλει τα σχέδιά της στην επιτροπή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ECOWAS για εξέταση».

Με λίγα λόγια η Αμπούτζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση και απομένουν οι λεπτομέρειες.

Οι Αμερικανοί θέλουν να εμπλακεί άμεσα η Νιγηρία για να μην φανεί στην κοινή γνώμη ότι μαζί με την Γαλλία εισβάλουν σε μία ανεξάρτητη χώρα με κάποιο πρόσχημα, διότι αυτό θα είναι καταστροφικό για την εικόνα τους καθώς θα φαίνονται ότι πράττουν τα ίδια με αυτά που κατηγορούν τους Ρώσους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θέλουν επίσης να αποφύγουν εμπλοκή δικών τους δυνάμεων γιατί ξέρουν πως οι Ρώσοι θα φροντίσουν να χτυπηθούν παρέχοντας στο Νίγηρα και σε όποια άλλη δύναμη ταχθεί μαζί του, οτιδήποτε χρειαστεί από οπλικά συστήματα. Η Μόσχα θέλει να απαντήσει ισοδύναμα στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τους Δυτικούς στο Κίεβο.

Ο νιγηριανός Στρατός θεωρείται και είναι (με βάση τα αφρικανικά πρότυπα) ο ισχυρότερος στρατός στην Δυτική Αφρική. Βασικά μαζί με την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική, την Κένυα, την Αιθιοπία και την Τυνησία διαθέτει τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις.

Η Νιγηρία χθες διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Νίγηρα. Ο Νίγηρας εισήγαγε το 70% των συνολικών αναγκών του από τη Νιγηρία και οποιοσδήποτε έχει γνώση στρατιωτικών τακτικών και ζητημάτων ξέρει πως η ενέργεια αυτή είναι προπαρασκευαστική πριν από μία επιθετική ενέργεια, καθώς μία χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι ιδιαίτερα αδύναμη για να αντισταθεί.

">

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Νίγηρας άνοιξε χθες τα σύνορά τους στις φιλικές προς το νέο στρατιωτικό καθεστώς χώρες, όπως το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, την Λιβύη και την Αλγερία, για να υπάρξει άμεση ενίσχυση των δυνάμεών του από τις χώρες αυτές.

Όταν λέμε Λιβύη εννοούμε το κομμάτι που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος αναγκαστικά αυτή την στιγμή λόγω στρατηγικής αδυναμίας ανέχεται την τουρκική επικυριαρχία στην χώρα ελπίζει όμως πως μία αλλαγή στην γεωπολιτική κατάσταση στο Σαχέλ θα αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ του.