Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν περισσότερο για την ηγεσία της Ουκρανίας από ό,τι παραδέχονται δημόσια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Thomas L. Friedman, τον γνωστό αρθρογράφο εξωτερικής πολιτικής των New York Times , υπάρχει «βαθιά δυσπιστία» μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου δεν είναι αυτό που φαίνονται.
Ο τρεις φορές νικητής του βραβείου Πούλιτζερ αναφέρει :
«Στο παρασκήνιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για την ουκρανική ηγεσία από ό,τι παραδέχονται.
Υπάρχει βαθιά δυσπιστία μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι».
Ο αρθρογράφος περιγράφει την απόφαση του Ζελένσκι να απολύσει τη γενική εισαγγελέα Ιρίνα Βενεντίκτοβα και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας (SBU) Ιβάν Μπακάνοφ στα μέσα Ιουλίου ως «περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο Κίεβο».
«Στις 17 Ιουλίου, ο Ζελένσκι απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα της χώρας του και τον επικεφαλής των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών, κάτι που αποτέλεσε την πιο σημαντική αναταραχή στην κυβέρνησή του από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου. Θα ήταν σαν ο Μπάιντεν να απέλυε τον Μέρικ Γκάρλαντ [τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ] και τον Μπιλ Μπερνς [αρχηγό της CIA]».
Ο Friedman σημείωσε ότι δεν έχει δει αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που να εξηγούν πειστικά περί τίνος πρόκειται. Ο Friedman, ο οποίος θεωρείται πολύ καλά συνδεδεμένος στο πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα:
«Φαίνεται ότι δεν θέλουμε να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά κάτω από τα σκεπάσματα στο Κίεβο από φόβο για διαφθορά ή σκάνδαλα που μπορεί να ανακαλύψουμε – αφού έχουμε επενδύσει τόσα πολλά εκεί».
«Οι περιγραφές δεν φαίνονται να είναι απλώς εικασίες εκ μέρους του συγγραφέα», σχολιάζει από την πλευρά του το γερμανόφωνο Russia Today, σε άρθρο με τίτλο «Θα απορρίψουν οι ΗΠΑ τον Ζελένσκι;;;» και συνεχίζει:
«Ο Friedman είπε ότι θα αναφέρει περισσότερα για τους κινδύνους σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η αναφορά στον Ζελένσκι βρίσκεται σε ένα κείμενο που περιστρέφεται κυρίως γύρω από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο αυτοδιοικούμενο κινεζικό νησί της Ταϊβάν, την οποία ο Φρίντμαν επέκρινε ως ‘εντελώς αλόγιστη, επικίνδυνη και ανεύθυνη’.
Οι αρνητικές συνέπειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια “κινεζική στρατιωτική απάντηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έμμεσες συγκρούσεις με μια πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία και μια πυρηνικά οπλισμένη Κίνα ταυτόχρονα”, προειδοποίησε ο Friedman.
Ο αρθρογράφος προέτρεψε την Ουάσιγκτον να «προσέχει» αντί να προκαλεί το Πεκίνο».