Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, η Ρωσία αγόρασε εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από την Πιονγκγιάνγκ.
Μάλιστα, Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να αγοράσει επιπλέον βορειοκορεατικά όπλα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα φέρεται να έλαβε την πρώτη της παραγγελία νέων ιρανικών drones.
Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, και οι δύο στόχοι σημαντικών δυτικών κυρώσεων, προσπάθησαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς με τη Ρωσία από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την επέμβασή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τη σύγκρουση και κατηγόρησε τη Δύση ότι ακολουθεί μια «ηγεμονική πολιτική» που δικαιολογεί τη χρήση βίας από τη Ρωσία.
Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο ρωσικών κρατικών οντοτήτων στην ανατολική Ουκρανία – των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ – και υποσχέθηκε να εμβαθύνει τη «συντροφική φιλία» της με τη Μόσχα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα επεκτείνουν τις «συνολικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις τους», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγκγιάνγκ. Το ακριβές μέγεθος και η κλίμακα των νέων παραδόσεων όπλων που αποκαλύπτονται από την έκθεση παραμένουν ασαφή.
Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι η στροφή προς τη Βόρεια Κορέα για υποστήριξη απέδειξε ότι «ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις εφοδιασμού στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω των ελέγχων των εξαγωγών και των κυρώσεων».
Οι ευρείες οικονομικές κυρώσεις ελάχιστα έχουν βλάψει το εισόδημα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με τη φινλανδική δεξαμενή σκέψης του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.
Υπολογίζει ότι η Ρωσία έχει κερδίσει 158 δισεκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια της εξάμηνης επέμβασης, με τις εισαγωγές της ΕΕ να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό αυτού.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ πιστεύουν ότι η ικανότητα της Μόσχας να ανεφοδιάζει τον στρατό της έχει μειωθεί. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πρώτες αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής είχαν επίσης παραδοθεί στη Ρωσία.
Οι αξιωματικοί των πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι Ρώσοι χειριστές έχουν ταξιδέψει στο Ιράν για να λάβουν εκπαίδευση στα όπλα της σειράς Mohajer-6 και Shahed.
Ωστόσο, είπαν πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι πολλά από τα drones είχαν πληγεί από μηχανικά και τεχνικά προβλήματα από την παράδοση.
Το Ιράν αρνήθηκε επίσημα ότι παρέδωσε όπλα σε κάθε πλευρά της σύγκρουσης, αλλά τον Ιούλιο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να προμηθεύσει τη Μόσχα με πιθανώς εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μερικά με μαχητικές δυνατότητες.
Την Τρίτη, βρετανοί αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε καθημερινή ενημέρωση ότι η Ρωσία αγωνίζεται να διατηρήσει τον εφοδιασμό της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πεδίου μάχης ενόψει σημαντικών «απωλειών μάχης».
«Είναι πιθανό η Ρωσία να αγωνίζεται να διατηρήσει αποθέματα UAV [μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα], που πλήττονται από τις ελλείψεις εξαρτημάτων που προκύπτουν από διεθνείς κυρώσεις», ανέφερε η ενημέρωση.