Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει τον ρόλο της «μεγάλης δύναμης» μαζί με την Ρωσία και φαίνεται ότι πλέον όλα αλλάζουν καθώς βλέπουμε ότι το Πεκίνο όχι απλά συμμερίζεται τις ρωσικές θέσεις στα ζητήματα παγκόσμιας ασφαλείας αλλά είναι διατεθειμένη να πάρει μέρος στο πλευρό της Μόσχας.
Ήδη οι κοινές περιπολίες που ανακοινώθηκαν μεταξύ ρωσικού και κινεζικού ναυτικού στον Ειρηνικό Ωκεανό δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί το στρατιωτικό μπλοκ και οι δηλώσεις σήμερα το απόγευμα δείχνουν ότι είναι μόνο η αρχή.
Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα;
- Η κατάρρευση της Οικονομίας (31%, 7.442 Votes)
- Η Τουρκία (9%, 2.191 Votes)
- Οι παρακρατικές δράσεις (υποκλοπές κλπ.) (6%, 1.342 Votes)
- Η εγκληματικότητα (3%, 812 Votes)
- Η διαφθορά (25%, 5.893 Votes)
- Η παράνομη μετανάστευση (25%, 6.022 Votes)
Σύνολο ψήφων: 23.702
Η ρωσική στρατιωτική τεχνολογία και φυσικοί πόροι σε συνδυασμό με τις ανεξάντλητες κινεζικές ικανότητες παραγωγής θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών σε έναν στρατιωτικό γίγαντα πρώτης εμβέλειας.
Δεν αποκλείεται να δούμε πλέον τις κινεζικές αποθήκες να ανοίγουν και εκατομμύρια τόνοι πυραυλικού υλικού, πυρομαχικών και drones (η Κίνα κατέχει πάνω από 45.000 drone κάθε τύπου σε υπηρεσία) να μεταφέρονται στις τάξεις του ρωσικού στρατού.
«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με την Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο κυριαρχείται από χάος», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Σαμαρκάνδη.
Ο Σι και ο Πούτιν συναντώνται στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην Σαμαρκάνδη.
Στην πρώτη τους τετ-ατετ συνάντηση μετά την έναρξη του πολέμου, ο Σι αποκάλεσε τον Πούτιν «παλιό του φίλο» αφού ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν έναν μονοπολικό κόσμο θα αποτύχουν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας», αντιτίθεται στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα Στενά της Ταϊβάν και εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» της Κίνας για την Ουκρανία.
Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την επέμβαση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ή να την αποκαλέσει «εισβολή», την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» παρά τις απειλές για κυρώσεις της Δύσης.
Την τελευταία φορά που ο Σι και ο Πούτιν συναντήθηκαν αυτοπροσώπως, λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, διακήρυξαν μια συνεργασία «χωρίς όρια» και υπέγραψαν μια συμφωνία-υπόσχεση για να συνεργαστούν περισσότερο εναντίον της Δύσης.