ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Ψοφάει» για αδιέξοδες κομματικές κάλπες και για συναυλίες ο Έλληνας που χρωστά ο καθένας 94.000 ευρώ από την ώρα που γεννιέται. Καμία ελπίδα...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ο Τ.Μπάιντεν μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους: «Για μένα αυτό σημαίνει ειρήνη»

Δηλώσεις για δημιουργία και παλαιστινιακού κράτους από το Τελ Αβίβ

Ο Τ.Μπάιντεν μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους: «Για μένα αυτό σημαίνει ειρήνη»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών (ισραηλινό και παλαιστινιακό) για την επιδίωξη της ειρήνης.

«Έθνη με συνείδηση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, δεν μετριούνται μόνο με το παράδειγμα της ισχύος. Μετριούνται από τη δύναμη του παραδείγματός μας και γι’ αυτό, όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια πορεία ώστε το Ισραήλ και ο παλαιστινιακός λαός να μπορούν και οι δύο να ζουν με ασφάλεια και σιγουριά, με αξιοπρέπεια και ειρήνη», είπε.

«Για μένα, αυτό σημαίνει λύση δύο κρατών», πρόσθεσε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Ισραήλ με τους γείτονές του. Αυτές οι επιθέσεις ενίσχυσαν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μου και τη θέλησή μου να το πετύχω αυτό».

Παράλληλα όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν αναμφίβολα την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας, «Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται τροφή, νερό, φάρμακα, στέγη».

«Σήμερα ζήτησα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο συναντήθηκα για αρκετή ώρα σήμερα το πρωί, να συμφωνήσει με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στη Γάζα, με βάση την κατανόηση ότι θα υπάρξουν επιθεωρήσεις και ότι η βοήθεια πρέπει να πάει αμάχους και όχι στη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν λέει ότι το μήνυμά του σε οποιοδήποτε κράτος ή «εχθρικό παράγοντα» που σκέφτεται να επιτεθεί στο Ισραήλ είναι «μην, μην, μην το κάνεις».

Τι είναι η λύση των δύο κρατών;

Σύμφωνα με το CNN η ιδέα της λύσης των δύο κρατών περιλαμβάνει ένα ισραηλινό κράτος δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα υπάρχει ειρηνικά το ένα δίπλα στο άλλο. Αποτελεί στόχο της διεθνούς κοινότητας εδώ και δεκαετίες, που χρονολογείται από το Σχέδιο Διαμερισμού του ΟΗΕ του 1947, και πολλά έθνη λένε ότι είναι η μόνη διέξοδος στη σύγκρουση.

Όμως η πρόοδος για την επίτευξη του στόχου δεν ήταν καθόλου εύκολη και έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για διάφορα ζητήματα που είναι κεντρικά για τη λύση. Και οι δύο διεκδικούν τμήματα, αν όχι το σύνολο, της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους.

Διαφωνούν για το πού πρέπει να σχεδιαστούν τα σύνορα και συνεχίζουν να συγκρούονται για τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

Επιπλέον, το τι θα συμβεί στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το σημερινό Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1948 αποτελεί σημείο διαφωνίας. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι υπάρχουν 700.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα αναγνώριζε μια οριοθετική γραμμή του 1967, γνωστή ως Πράσινη Γραμμή, για τον διαχωρισμό των παλαιστινιακών και ισραηλινών εδαφών, με την επιφύλαξη ανταλλαγής εδαφών βάσει διαπραγματεύσεων, και θα χώριζε την Ιερουσαλήμ μεταξύ των δύο κρατών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.