Στην είδηση της ακύρωσης των προγραμματισμένων συναντήσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο (12/10), στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ραμστάιν, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
Θυμίζουμε ότι λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστή και η αναβολή του ταξιδιού του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Γερμανία. Πάντως σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, η σύνοδος κορυφής του Ραμστάιν πιθανότατα θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου.
«Δεν θα γίνει συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ραμστάιν. Δεν έχω να αναφέρω κάποια αρνητική αντίδραση από την Ουκρανία, η οποία έχει σίγουρα απόλυτη κατανόηση για την απόφαση και γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των άλλων συμμάχων», δήλωσε ο Χέμπεστραϊτ.
Σχετικά με τη διμερή επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Γερμανία, οι βασικοί λόγοι που αναφέρθηκαν όσον αφορά την ακύρωση της συνάντησης με το Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είναι οι ανάγκες διαχείρισης των καταστροφών που θα προκληθούν από την επέλαση του τυφώνα «Μίλτον».
Για την Ουκρανία αποτελούσε απόλυτη προτεραιότητα λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές η παρουσία Μπάιντεν στο Ράμσταϊν και η επιβεβαιώση της στήριξης στην Ουκρανία (και ειδικότερα του «σχεδίου νίκης» Ζελένσκι) μπροστά στη διεθνή κοινότητα – ως ένα σαφές μήνυμα προς το Κρεμλίνο. Προς το παρόν ωστόσο δεν θα λάβει αυτή τη διαβεβαίωση υπό αυτήν τη μορφή, που θα είχε τον ύψιστο συμβολισμό.
Γεγονός είναι πάντως ότι πλέον ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά ανοιχτά και ρητά από τους δυτικούς συμμάχους (κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία) πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγάλο βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά επίσης σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας για την μετά τον πόλεμο εποχή και επίσπευση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε το δίκτυο ZDF χθες, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της αναβολής της επίσκεψης Μπάιντεν, ο επικεφαλής του γραφείου του Βολιντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, είχε επαφές με τον τέως ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ήταν επίσης προσκεκλημένος στο Ραμστάιν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γέρμακ, «βασικές προτεραιότητες της Ουκρανίας παραμένουν, όπως και πριν, μια σαφής και κατανοητή από όλους πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με σαφώς καθορισμένο χρονικό πλαίσιο και ενταξιακές προϋποθέσεις, όπως και η άρση όλων των περιορισμών για χρήση συμβατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, για επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία».