ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ο Β.Ζελένσκι απαγόρευσε την λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Υπερψήφισε το νόμο η ουκρανική Βουλή - Χιλιάδες πιστοί σπεύδουν να προστατεύσουν την έδρα της και τις εκκλησίες της

Ο Β.Ζελένσκι απαγόρευσε την λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε πριν από λίγο το νόμο «απαγόρευσης των δραστηριοτήτων θρησκευτικών οργανισμών που συνδέονται με την Ρωσία», με λίγα λόγια απαγορεύει την λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Στο ουκρανικό κοινοβούλιο οι βουλευτές ήταν χαρούμενοι για την υπερψήφιση του νόμου.

Σημειώνεται όμως ότι όλα τα κόμματα που εξέφραζαν τον ρωσόφωνο πληθυσμό έχουν απαγορευτεί και έχουν αποβληθεί από την ουκρανική Βουλή.

Ήδη χιλιάδες πιστοί που αναγνωρίζουν μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ως τον μόνο πραγματικό εκπρόσωπο της Ορθοδοξίας σπεύδουν να προστατέψουν την έδρα και τις εκκλησίες της!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC), αρνείται τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν από το Κίεβο και ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου θα καταστεί αντισυνταγματικό.

Μένει να εγκριθεί από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι για να τεθεί σε ισχύ.

Ο νόμος θα απαγορεύει τις δραστηριότητες θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κέντρα επιρροής «ενός κράτους που πραγματοποιεί ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να τερματιστούν από δικαστήριο, αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.

Μια άλλη βουλευτής, η Ιρίνα Χερασένκο, είπε ότι η ψηφοφορία ήταν ιστορική και την περιέγραψε ως ένα πρώτο βήμα προς την απομάκρυνση των «ιερέων της Μόσχας από την ουκρανική γη».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από πλευράς της, είπε ότι το σχέδιο νόμου – ένα από τα πολλά παρόμοια νομοσχέδια που καταχωρήθηκαν στο κοινοβούλιο – δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (συντογραφία στα αγγλικά: UOC, ουκρανικά: Українська Православна Церква, ρωσικά: Украинская Православная Церковь) είναι μία de jure αυτοδιοικούμενη-αυτόνομη (μη αυτοκέφαλη) εκκλησία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, υπό εκκλησιαστική ένωση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Πατριαρχείου, ορίζεται ως «αυτοδιοικούμενη εκκλησία με δικαιώματα ευρείας αυτονομίας».

Στις 27 Μαΐου 2022, διακήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο της Μόσχας και καταδίκασε την στάση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου για την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργώντας σχίσμα ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες.

Προκαθήμενός της είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος.

Στις ουκρανικές κρατικές αρχές του Κιέβου είναι καταχωρημένη ως «Μητρόπολη Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» (Київська митрополія Української православної церкви) από το 1991.

Καθώς εκκλησιαστικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, η Εκκλησία αναφέρεται ανεπισήμως ως Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας).

Έτσι διακρίνεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (Православна церква України στα ουκρανικά), η οποία έχει λάβει κανονικά Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Προκαθήμενός της είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέρα από αυτές τις δύο, στην Ουκρανία λειτουργεί επίσης η πολύ μικρή εκκλησιαστική δομή με το όνομα «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Κιέβου)» (UOC-KP), η οποία έχει προκαθήμενο τον μητροπολίτη Φιλάρετο (Ντενισένκο), που αυτοαποκαλείται Πατριάρχης. Μέχρι τις 25 Ιουνίου 2019 ο ίδιος και οι πιστοί του συμετείχαν στην αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά αποχώρησαν καταγγέλλοντάς την[17].

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.