Πρόσφατα η Ουκρανία εκτίμησε πως ο πόλεμος στην επικράτειά της μετά την επέμβαση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, εισέρχεται σε «παρατεταμένη φάση», ειδικά στο Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις περιφέρειες της Ανατολικής Ουκρανίας που συγκροτούν το Ντονμπάς.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα όπλα δυτικής προέλευσης που της παραχωρήθηκαν ως βοήθεια. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και Stinger που έφταναν από κάθε κατεύθυνση ενίσχυσαν τον ουκρανικό στρατό και αποδείχθηκαν «θανατηφόροι» αρκετές φορές στο είδος του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη είτε σε αστικό περιβάλλον, είτε στην ύπαιθρο.
Κατά τα φαινόμενα κάτι αλλάζει στα πεδία των μαχών. Πρόσφατα χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, προμήθευσαν – ή πρόκειται να προμηθεύσουν στο εγγύς μέλλον – την Ουκρανία με πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα Howitzer M777 ή τα Panzerhaubitze 2000.
Όμως φαίνεται πως πλησιάζει και η στιγμή των MLRS (Multiple Launch Rocket System – Σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων), που κατά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα αναδειχθούν σε «game changer» στο Ντονμπάς.
«Καλούμε όλες τις χώρες να προμηθεύσουν συστήματα MLRS, χάρη στα οποία η Ουκρανία θα μπορέσει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να απελευθερώσει την επικράτειά της», είπε συγκεκριμένα ο Ζελένσκι το Σάββατο, 21 Μαΐου.
Το αν κάτι τέτοιο θα υλοποιηθεί, θα φανεί πιθανότατα αύριο, Δευτέρα 23η Μαΐου, καθώς εκπρόσωποι περισσότερων από 40 χωρών θα συναντηθούν στη γερμανική αεροπορική βάση Ramstein για να συζητήσουν περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
❤️According to Ukraine, the defense ministers of more than 40 countries at the talks on Monday should decide to hand over American multiple rocket launchers MLRS to Ukraine. pic.twitter.com/tGsal3W9Np
— Ukraine 4 Freedom (@uawarinfo) May 21, 2022