Η Αργεντινή ζήτησε από το ΝΑΤΟ να γίνει ένας από τους «παγκόσμιους εταίρους» της συμμαχίας για την ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Λουίς Πέτρι, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πέτρι συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γραμματέα του ΝΑΤΟ στρατηγό Μιρτσέα Γκεοάνα στον οποίο παρέδωσε επιστολή εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Αργεντινής να γίνει ένας εταίρος, έγραψε ο υπουργός στην πλατφόρμα μηνυμάτων Χ.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι παγκόσμιοι εταίροι συνεργάζονται με τα μέλη της συμμαχίας, για παράδειγμα μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και συμμετέχοντας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αυτή τη στιγμή στους παγκόσμιους εταίρους του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, η Κολομβία, το Ιράκ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μογγολία, η Νέα Ζηλανδία και το Πακιστάν.
Θυμίζουμε ότι πριν δύο ημέρες η Αργεντινή αγόρασε 24 μαχητικά αεροσκάφη F-16 για την Αεροπορία από τη Δανία με παρουσίαση όπου εμφανίστηκε ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι και ο υπουργός Άμυνας Λουίς Πέτρι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X.
El Presidente Javier Milei y el Ministro de Defensa, Luis Petri, anuncian la adquisición de 24 aviones de combate F-16 para la Fuerza Aérea Argentina. pic.twitter.com/dzlhsvizEh
— Oficina del Presidente (@OPRArgentina) April 16, 2024
Ο Αργεντίνος πρόεδρος επρόκειτο να συμμετάσχει στην υπογραφή της σύμβασης αλλά ακύρωσε το ταξίδι του στην Κοπεγχάγη λόγω αυξημένων υποχρεώσεων.
«Από σήμερα, Αργεντινοί, έχουμε και πάλι δυνάμεις από τον ουρανό να μας προστατεύουν», είπε ο Πέτρι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η σύμβαση με τη Δανία υπεγράφη στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει επίσης ανταλλακτικά, κινητήρες, προσομοιωτές και άλλο εκπαιδευτικό υλικό.
Η Αεροπορία της Αργεντινής απέσυρε το 2017 τα τελευταία Mirage του στόλου της, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την έγκρισή του για την πώληση 24 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και τριών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και θαλάσσιας επιτήρησης τύπου P-3 Orion από τη Νορβηγία, στην Αργεντινή.