Oι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία περίεργη χημική έκρηξη (τα αμερικανικά ΜΜΕ την χαρακτηρίζουν «υψηλής εκρηκτικότητας») σε υπόγειο πεδίο πυρηνικών δοκιμών στην Νεβάδα αμέσως μετά την τριπλή πυρηνική προειδοποίηση από τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, δημιουργώντας ερωτηματικά ως προς το τι ακριβώς ήταν το μυστικό αυτό αμερικανικό όπλο.

">

Οι Αμερικανοί διαρρέουν πως επρόκειτο για «μέσο εντοπισμού πυρηνικών δοκιμών από άλλες χώρες» αλλά οι Ρώσοι θεωρούν πως οι Αμερικανοί δοκίμασαν ένα νέο όπλο «μαζικής καταστροφής».

Η Μόσχα ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για να προσδιοριστεί τι ήταν αυτό που δοκιμάστηκε στη Νεβάδα.

Το αμερικανικό Fox News αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δοκιμή έγινε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα εγκαταλείψει την άτυπη συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είπε ότι ο σκοπός της δοκιμής ήταν να αξιολογήσει την ικανότητά του να ανιχνεύει υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για «ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη των στόχων μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Το τμήμα τόνισε ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά εκρηκτικά και ιχνηλάτες ραδιοϊσοτόπων για τη διεξαγωγή του πειράματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ειδική υπόγεια σήραγγα.