Οι Ουκρανοί έχοντας κατανοήσει πως η αντεπίθεσή τους όχι μόνο απέτυχε, αλλά εξάντλησε και τις όποιες εφεδρείες διέθεταν, προσπαθούν να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί και οχυρώνουν ότι απέμεινε από την χώρα αρκετά πίσω από την σημερινή γραμμή επαφής.
Βίντεο από το Τσερνίχιβ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Κίεβο και απέχει μόλις 100 χλμ. από τα σύνορα με την Λευκορωσία, δείχνει το ουκρανικό Μηχανικό να εργάζεται εντατικά για να δημιουργήσει ισχυρή οχυρωματική γραμμή.
Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός Στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ψαλίδα» γύρω από το Χάρκοβο, επιτιθέμενος στην περιοχή Κράσνι Λίμαν νότια της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Ουκρανίας, αλλά και κινούμενος βόρεια (μετά από 18 μήνες περίπου) του Χάρκοβου, προς το Σούμι, σε μία πραγματικά αιφνιδιαστική κίνηση.
Το Σούμι είναι μια κρίσιμη περιοχή, καθώς αν πέσει η πόλη (η οποία δεν έχει οχυρωθεί όπως ανάλογες ουκρανικές τοποθεσίες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ) θα δημιουργηθεί μια ισχυρή «σφήνα» μεταξύ Χάρκοβου και Κιέβου, ενώ θα έχει περικυκλωθεί από βορρά το πρώτο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οχυρώνεται τώρα το Τσερνίχιβ.
Βέβαια, μπορεί οι Ουκρανοί να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο της περιβόητης γραμμής της γραμμής Σουροβίκιν, όμως οι Ρώσοι έχουν κάτι που δεν είχαν οι δυνάμεις του Κιέβου:
Ισχυρές αερομεταφερόμενες δυνάμεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθετη υπερκέραση και να περάσουν με ευκολία την αμυντική γραμμή, όπως είχαν κάνει στην αρχή του πολέμου, όταν μεταφέρθηκαν έξω από το Κίεβο.
Οι VDV δεν ηττήθηκαν απλώς αποσύρθηκαν σε μία κίνηση καλής θέλησης καθώς είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για να ικανοποιηθούν οι ρωσικές απαιτήσεις.
Μία συμφωνία που αθετήθηκε κατόπιν πιέσεων από την Δύση.
Η Δυτική Ομάδα στρατιών της Ρωσίας διαθέτει 5 Ταξιαρχίες VDV και μπορούν στην πράξη να αχρηστεύσουν κάθε αμυντική γραμμή.
Οι οχυρώσεις έχουν σημασία όταν δεν υπάρχουν ισχυρές αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες. Εάν υπάρχουν τότε οι οχυρώσεις μεγάλου μήκους είναι άχρηστες.
Αυτή την δυνατότητα οι Ουκρανοί δεν την διέθεταν στην δική τους αντεπίθεση και δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κάθετη υπερκέραση στην ρωσική γραμμή άμυνας Χερσώνα–Ζαπορίζια, η οποία ήταν βαριά οχυρωμένη.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο διέταξε σταδιακή, αλλά μαζική υποχώρηση του ουκρανικού Στρατού στο μέτωπο της περιφέρειας του Ντονέτσκ, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη σύμπτυξη από τον Μάρτιο του 2022.
Συγκεκριμένα διατάχθηκε υποχώρηση και σταδιακή εγκατάλειψη του θύλακα της Aβντίιβκα, της Κλισίφκα, του Σταρομαγιόσκ και του ανατολικού Κουπιάνσκ.
Πρακτικά πρόκειται για υλοποίηση της απόφασης του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι να υπάρξει «επανατοποθέτηση» των μάχιμων μονάδων σε νέες οχυρές θέσεις
Ο Β.Ζελένσκι, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ και απόντος του Βάλερι Ζαλούζνι, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ανακοίνωσε σε μια δραματική συνεδρίαση του ουκρανικού Πολεμικού Συμβουλίου την παύση των επιθετικών επιχειρήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ακριβώς έξι μήνες μετά την έναρξή της στις 4 Ιουνίου 2023 και της μετάβασης σε μία αμυντική διάταξη που στόχο έχει να προστατέψει τα όσα πέτυχε η ουκρανική αντεπίθεση του φθινοπώρου.
Το ουκρανικο ΓΕΣ ετοιμάζεται να υποχωρήσει πίσω από τον ποταμό Oskol στον άξονα Λίμαν-Κουπιάνσκ
Οι λόγοι της ουκρανικής «αναδιάταξης» είναι αρκετοί:
– Έχουν υποστεί βαριές απώλειες οι οποίες δύσκολα αντικαθίστανται καθώς η δεξαμενή προσωπικού έχει μικρύνει μετά από δύο χρόνια μαχών.
– Οι Ρώσοι ασκούν ασφυκτική πίεση σε ορισμένα σημεία του μετώπου: Η Αβντίιβκα είναι χαμένη υπόθεση και το μόνο που κάνουν οι Ουκρανοί είναι να καθυστερούν το αναπόφευκτο.
-Υπάρχει ρωσική υπεροχή σε όλες τις παραμέτρους της αναμέτρησης: Πυροβολικό (οι Ουκρανοί πλέον βάλλουν «με το σταγονόμετρο») λόγω αδυναμίας προμήθειας πυρομαχικών ειδικά των πυρομαχικών των 155 χλστ., καθώς τα δυτικά αποθέματα τελειώνουν και η παραγωγή νέων χρειάζεται υψηλή χρηματοδότηση, άρματα μάχης, Αεροπορία (η ουκρανική Αεροπορία απουσιάζει από το μέτωπο πλήρως), αλλά και ψυχολογία: Οι Ουκρανοί μετά την ήττα στο Μπάκχμουτ και την αποτυχία της αντεπίθεσης σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, νιώθουν πλέον ότι «μπορούν να ηττηθούν».