Oι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τις γαλλικές βόμβες AASM-250 HAMMER βομβαρδίζοντας το εργοστάσιο οπτάνθρακα της Αβντιίβκα, το οποίο ελέγχεται εδώ και πολλές μέρες πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι παρέδωσαν την πρώτη παρτίδα αυτών των βομβών.
Συγκεκριμένα παρέδωσαν τις πρώτες 50 από τις 600 συνολικά που θα παραδοθούν.
Το εργοστάσιο οπτάνθρακα της Αβντιίβκα πλέον οχυρώνεται από τους Ρώσους καθώς θα αποτελέσει την κύρια ρωσική στρατιωτική βάση στην περιοχή.
In dem Video fliegen AASM-250-Bomben in das Chemiewerk #Awdijiwka
— Boris Alexander Beissner (@boris_beissner) March 3, 2024
Französisches Verteidigungsministerium:#Frankreich bezahlte die Modernisierung ukrainischer Kampfjets für französische #AASM-Bomben und lieferte auch bereits die erste Charge
(50 von 600 Stück) ❗️solcher Bomben an die #Ukraine. pic.twitter.com/8Ts8LDtVRn— Boris Alexander Beissner (@boris_beissner) March 3, 2024
Η επίθεση στο εργοστάσιο οπτάνθρακα ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση του συγκεκριμένου όπλου από την ουκρανική Αεροπορία.
Η πρόθεση του Παρισιού να μεταφέρει στην Ουκρανία τις κατευθυνόμενες βόμβες AASM Hammer εκφράστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του φετινού Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, η Γαλλία θα προμηθεύει με 50 τέτοιες βόμβες τον μήνα την Ουκρανία, δηλαδή 600 βόμβες τον χρόνο.
Η γαλλική AASM Hammer αντιστοιχεί στο αμερικανικό σύστημα JDAM. Πρόκειται για βόμβα εξοπλισμένη με κιτ που την μετατρέπει σε κατευθυνόμενο όπλο ακριβείας.
Σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του Γάλλου υπουργού άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ, το Παρίσι χρησιμοποίησε δικούς του πόρους για να τροποποιήσει την εν λόγω βόμβα έτσι ώστε να γίνει συμβατή με τα σοβιετικής προέλευσης αεροσκάφη MiG-29 και Su-27 τα οποία επιχειρούν στην ουκρανική Αεροπορία.
Αναλυτικότερα, το Armement Air-Sol Modulaire (κυρίως γνωστό ως AASM ή HAMMER) είναι ένα γαλλικό έξυπνο standoff όπλο αέρος-εδάφους παντός καιρού που αναπτύχθηκε από την γαλλική εταιρεία Safran Electronics & Defense.
Χρησιμοποιείται τόσο για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης όσο και για πλήγματα σε βάθος στην εχθρική επικράτεια.
Τα standoff όπλα εκτοξεύονται από αρκετά μεγάλη απόσταση, ώστε η εναέρια πλατφόρμα που τα εκτοξεύει να μην βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των εχθρικών δυνάμεων.
Η έκδοση AASM των 250 κιλών διαθέτει επιχειρησιακό βεληνεκές μεγαλύτερο των 70 χιλιομέτρων, αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό έχει τροποποιηθεί λόγω των αλλαγών που πραγματοποίησαν οι Γάλλοι για να επιχειρούν από σοβιετικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.