Η καινοτομία της χρήσης μη επανδρωμένων σκαφών (drones) που χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο στις πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος της υφηλίου, έχει αναγκάσει τις πολεμικές βιομηχανίες κρατών όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία να δημιουργήσουν νέα καινοτόμα όπλα που θα εκτοξεύουν ακτίνες λέιζερ.

Η ανάγκη αυτή προκλήθηκε μετά τον υπολογισμό των δαπανών που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αναχαίτιση ή την διάλυση των drones, «όπλων» δηλαδή φτηνής σχετικά αξίας.

Τον παραπάνω συλλογισμό επιβεβαιώνει και ο Τζέιμς Μπλακ, αμυντικός ερευνητής στο Rand Europe ο οποίος είχε υποστηρίξει πως:

«Τελικά δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να καταρρίψεις ένα drone 100 ή 1.000 δολαρίων με αναχαιτιστή που κοστίζει παραπάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια».

H αμερικανική RTX, η ευρωπαϊκή MBDA, η βρετανική QinetiQ και η ρωσική MIC έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για την ανάπτυξη όπλων που θα είναι φτηνά από οικονομικής άποψης αλλά ικανά να καταστρέψουν αντίπαλους στόχους εύκολα, χάρη στην προηγμένη και ταχύτατη ακτίνα κρούσης τους

«Μπορείτε να παράγετε το καλύτερο λέιζερ στον κόσμο, αλλά η πρόκληση είναι να μπορέσετε να το τοποθετήσετε στο σημείο στόχου και να το κρατήσετε εκεί για λίγα δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Πολ Γκρέι, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης για προηγμένα όπλα στην QinetiQ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μολονότι η χρήση τους εκτιμάται πως θα είναι περιορισμένη, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιτυχία τέτοιων όπλων θα εξαρτηθεί από το αν η ακτίνα λέιζερ διατηρεί την ακρίβεια και την ισχύ της για αρκετό χρόνο ώστε να προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.