Με τους Ρώσους να έχουν περάσει πλέον τον ποταμό Ντονέτς και να προελαύνουν για την απελευθέρωση και της πόλης Σλαβιάνσκ, το Κίεβο έχει βρεθεί σε ένα “σημείο καμπής” αναφορικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Ντονμπάς μετά τις συνεχόμενες στρατηγικές ήττες με την “γκρίνια” στο ουκρανικό στράτευμα πλέον να έχει λάβει διαστάσεις καθώς εμπλέκονται και οι άνθρωποι της “αυλής” του Ζελένσκι που κάνουν ανακοινώσεις επί στρατιωτικών ζητημάτων.

Την ίδια στιγμή που ο ρωσικός στρατός σταδιακά και προσεκτικά (καθώς δεν θέλει να έχει μεγάλους αριθμούς απωλειών σε αμάχους) επεκτείνει την κατάληψη εδαφών, ενώ καταστρέφει κάθε δυτικό οπλικό σύστημα που χορηγείται στο Κίεβο, οι ουκρανικές στρατιωτικές και μη αρχές προσπαθούν να βρουν τι φταίει αλλά και πως θα γυρίσουν την ροη του πολέμου αλλά μάλλον φαίνεται ότι ψάχνουν να βρουν αφήγημα επεξήγησης της ήττας.

Η Ουκρανία χρειάζεται να λάβει περίπου 300 συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης ή MLRS ανέφερε ο Μ. Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας

Περίπου το 90% των απωλειών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας οφείλονται στην ανωτερότητα του πυροβολικού της Ρωσίας.

«Όσον αφορά το MLRS, δεν χρειαζόμαστε τρία ή τέσσερα συστήματα, αλλά περίπου 300», και πρόσθεσε ότι επί του παρόντος, περίπου το 90% των απωλειών μάχης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας οφείλονται στην ανωτερότητα του ρωσικού πυροβολικού, έναντι του Ουκρανικού πυροβολικού.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει μόνο τρία M270 MLRS στην Ουκρανία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Με τη σειρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επίσης υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν παρόμοια MLRS στην Ουκρανία, θα στείλουν, όχι πάνω από 10 συστήματα τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 80 χιλιόμετρα.

Την ίδια στιγμή στον στρατιωτικό τομέα του προγραμματισμού επικρατούν δύο σχολές δράσης. 

Η πρώτη που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τον Αρχηγό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valeriy Zaluzhny που πρεσβεύει ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα επί του πεδίου μία «στρατηγική υποχώρηση» των Ουκρανών σε πιο «ασφαλείς γραμμές άμυνας» στο Ντονμπάς.

Αντιθέτως η δεύτερη στρατηγική που υποστηρίζεται από τους Εγγλέζους και τον Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Andriy Yermak. Σύμφωνα με αυτούς οι ουκρανικές Ε.Δ. θα πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν σε αστικό περιβάλλον (urban war), δίχως να τους απασχολούν οι ανθρώπινες απώλειες. Αυτό φυσικά προϋποθέτει περισσότερα δυτικά όπλα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός διευρύνει τον σχεδιασμό του για πόλεμο μεγαλύτερης διάρκειας στην Ουκρανία έως τον Οκτώβριο του 2022 δηλαδή ακόμη 4 μήνες.
Ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) Vadym Skibitsky δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες έλαβαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τον σχεδιασμό για τις επόμενες 120 ημέρες, δηλαδή παράταση πολέμου έως τον Οκτώβριο του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Skibitsky ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιπλέον 40 τακτικές ομάδες τάγματος (BTG) σε εφεδρεία, αφού έχουν ήδη αναπτύξει 103 BTG στην Ουκρανία.