Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, υπήρξαν χώρες οι οποίες απέφυγαν να σταθούν «απέναντι» στον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
Κίνα, Ινδονησία, Ινδία και Βραζιλία αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τους υπόλοιπους ηγέτες που είχαν βάλει στην απομόνωση τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο ABC, Κίνα και Ινδία έχουν σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα και αποφεύγουν επιμελώς να ασκούν κριτική στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της G20, που περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και την Ασία, έχουν καταδικάσει και έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, την ώρα που Κίνα, Ινδία, Σαουδική Αραβία και Νότιος Αφρική εμφανίζονται απρόθυμες να το πράξουν. Αλλά και η Βραζιλία προτίμησε να μην γίνει επιθετική απέναντι στο καθεστώς της Μόσχας.
Η έλλειψη κοινής γραμμής οδήγησε σε μη πλήρη συμφωνία
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία όπως και η επισιτιστική κρίση ήταν ορισμένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην «ατζέντα» της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί, μια πλήρης συμφωνία δεν θα ήταν εφικτή.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε από το Μπαλί τις χώρες της Δύσης ότι προσπαθούν να «πολιτικοποιήσουν» το ανακοινωθέν απαιτώντας ρητή καταδίκη της Ρωσίας.
Στη δήλωση που ανακοινώθηκε, τα «περισσότερα μέλη καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο» που έχει προκαλέσει, ωστόσο, υπήρχαν επίσης «διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας», επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος.
Δεν υπήρξε κοινή ανακοίνωση και η αναμνηστική φωτογραφία
«Οι διχογνωμίες στους κόλπους της G20 αναφορικά με το πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα μπορούσαν εύκολα να καταστήσουν αυτήν την σύνοδο κορυφής ως την πρώτη στην ιστορία της συνόδου που απέτυχε να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν», υποστήριξε ο Τζον Κίρτον, διευθυντής της έρευνας στη G20 για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που εδρεύει στο Τορόντο.
Η αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία της G20 ακυρώθηκε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της συνόδου επειδή πολλοί ηγέτες αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν με οποιονδήποτε εκπροσωπεί τη Ρωσία, τόνισε ο ίδιος στον ιστότοπο «Axios».