(Ανανέωση – Αρχικό δημοσίευμα 09.10): Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Energoatom, η ρωσική διοίκηση της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς η λειτουργία του πρώην ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της ομώνυμης περιφέρειας και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία
Η υπηρεσία ανέφερε ότι αποσυνδέθηκε η έκτη μονάδα του εργοστασίου από το δίκτυο ενέργειας.
Το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια και η ρωσική απάντηση ήταν να κλείσουν το εργοστάσιο.
Ήταν μια εξέλιξη που είχε προαναγγείλει το pronews.gr τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν επρόκειτο να δεχθεί τον ουκρανικό εκβιασμό:
Το αποκαλυπτικό άρθρο στις 19 Αυγούστου:
«H Ρωσία κλείνει το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια, υπό την ανησυχία των «τυφλών» ουκρανικών επιθέσεων πυροβολικού και «βυθίζει στο σκοτάδι» το 20% της Ουκρανίας .
«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να διακόψουν την λειτουργία των αντιδραστήρων και να τους αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού δικτύου» αναφέρεται.
Ο ίδιος ο Β.Πούτιν μίλησε για επαπειλούμενη «τεράστια πυρηνική καταστροφή απειλεί τον κόσμο εξαιτίας της κατάστασης στη Ζαπορίζια» στην συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του ελεγχόμενου από τους Ρώσους πυρηνικού σταθμού δημιουργεί τον κίνδυνο μιας «καταστροφής ευρείας κλίμακας που μπορεί να οδηγήσει στη ραδιενεργή μόλυνση τεραστίων εκτάσεων εδαφών και για τον λόγο αυτό θα τον κλείσει».
Οι Ρώσοι αναζητούν πηγές τροφοδοσίας για το ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια (Zaporizhzhia) κατασκευάστηκε μεταξύ 1984 και 1995 και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο.
Υπό κανονικές συνθήκες παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και σχεδόν τη μισή ενέργεια που παράγεται από τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της χώρας».