Tη στρατολόγηση περίπου 20.000 στρατιωτών που θα αναπτυχθούν σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Αφρικής, που είναι φιλικά προσκείμενες στη Ρωσία, για να αντικαταστήσουν τους μισθοφόρους της Wagner που είχαν εγκατασταθεί εκεί, προωθεί ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για να βάλει «πόδι» στη μαύρη ήπειρο έτσι ώστε να μπορεί από εκεί να επιτίθεται στους εχθρούς της, η Ρωσία απέκτησε τη «Λεγεώνα της Αφρικής».

Ποιος από τους ακόλουθους υπουργούς θεωρείτε ότι είναι πιο αντιπαθής για το πολιτικό του έργο;

  • Άδωνις Γεωργιάδης (67%, 9.863 Votes)
  • Δημήτρης Καιρίδης (28%, 4.070 Votes)
  • Μάκης Βορίδης (5%, 803 Votes)

Σύνολο ψήφων: 14.736

Loading ...

Οι στρατιώτες αυτοί δραστηριοποιούνται κυρίως στο Μάλι, στη Λιβύη, στο Σουδάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι τη Μοζαμβίκη όπως και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Το δίκτυο που ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, «αντάρτης» επικεφαλής της ομάδας «Wagner» είχε δημιουργήσει σε όλη την Αφρική τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικό για τη Μόσχα για να το διαλύσει. Οι μισθοφόροι της «Wagner» θα συνεχίσουν να δρουν στην Αφρική απλά θα έχουν άλλο τίτλο», λέει ένας άλλος διπλωμάτης. Ο Πριγκόζιν, άλλοτε στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2023 σε αεροπορικό δυστύχημα.

Την περασμένη Τετάρτη, περίπου 100 Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν στην Μπουρκίνα Φάσο και εντάχθηκαν στην ομάδα ασφαλείας του λοχαγού Ιμπραήμ Τραορέ, του στρατιώτη που κατέλαβε την εξουσία το  2022, ανέφερε η ένοπλη ομάδα, σε δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram.

Tην ίδια ώρα, η νέα οργάνωση «Λεγεώνα της Αφρικής», έχει στόχο να δημιουργήσει ένα περιφερειακό αρχηγείο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου τα τελευταία έξι χρόνια, η Wagner είχε εξαπολύσει μία βίαιη εκστρατεία για λογαριασμό του προέδρου καθώς ενσωματώθηκε στον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας με αντάλλαγμα διαμάντια και χρυσό.

 «Η στρατιωτική βάση θα κατασκευαστεί. Έχουμε πολλούς άνδρες και πολλούς Ρώσους εδώ. Είναι απαραίτητο να τους παρέχουμε μια βάση», δήλωσε στο «Bloomberg» υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η κυβέρνηση της Μόσχας έχει επωφεληθεί από την αποσταθεροποίηση στη Δυτική Αφρική που προκάλεσαν τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και οι εξεγέρσεις των ισλαμιστών στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία και την ανάμειξη της Δύσης.

Οι τρεις χώρες του Σαχέλ (από τις συνολικά πέντε: Νίγηρα, Τσαντ, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι) και η Ρωσία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας τον Σεπτέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατιωτικός ηγέτης του γειτονικού Τσαντ του Νίγηρα -που θεωρείται πλέον το τελευταίο προπύργιο της δυτικής επιρροής στο Σαχέλ- συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα για να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Από την πλευρά της, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για την Αφρική, Μόλι Πι, εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Ρωσία θα καταφέρει να συνάψει συμφωνία για στρατιωτική παρουσία στον Νίγηρα, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν μια σημαντική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Αν επιλέξουν να έχουν μια εταιρική σχέση με χώρες όπως η Ρωσία, τα πράγματα δυσκολεύουν», δήλωσε η Πι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι πληροφορίες περί στρατολόγησης μισθοφόρων στην Αφρική διέρρευσαν από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «DefenseExpress» .