Απόλυτα αρνητική είναι η Λευκωσία στην αμερικανική πρόταση για παράδοση των Α/Α συστημάτων BUK-M1-2 και TOR-M1 αλλά και στην παραχώρηση των αρμάτων μάχης T-80U και των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου Κύπριου εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη: “Η χώρα δεν θα δώσει όπλα στην Ουκρανία γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα στείλουμε στην Ουκρανία καθώς τα χρειαζόμαστε για τη δική μας προστασία”.
Μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ βρέθηκε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα και ζήτησε όπλα που έχει στο οπλοστάσιό της η ΕΦ.
Ανέφερε ότι «ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, θα αφιχθεί σήμερα, θα τον ξεναγήσουμε στους χώρους όπου θα γίνει η εκπαίδευση, θα τον ενημερώσουμε για το τι ακριβώς κάνει η Κύπρος για την δική του χώρα, σε μια προσπάθεια να είμαστε κοντά στην εξέλιξη των γεγονότων. Είμαστε κοντά βέβαια, συμμετέχουμε σε όλα τα συμβούλια που αφορούν την Ουκρανία. Δεχόμαστε πρόσφυγες, αν δεν κάνω λάθος 20-21 χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στην Κύπρο. Να μην ξεχνά και η Ευρώπη ότι είμαστε και εμείς θύμα εισβολής και κατοχής και ότι η ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη να υπάρχει και για την Κύπρο, που δεν υπάρχει».
Η Ουκρανία θέλει το κυπριακό οπλοστάσιο γιατί η Κύπρος διαθέτει άρματα μάχης T-80U (82 μονάδες) , πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Buk (8 εκτοξευτές) και Tor (6 εκτοξευτές) με συναφείς πυραύλους, ελικόπτερα Mi-35 ( 11 αν και μερικά από αυτά πωλήθηκαν στη Σερβία).
Η Λευκωσία αφού μελέτησε το αμερικανικό αίτημα, δηλαδή την αντικατάσταση των ρωσικών α/α συστημάτων από ισραηλινά αποφάνθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς θα υπάρξει κενό δύο τουλάχιστον ετών μέχρι δηλαδή να καταστούν επιχειρησιακά (απαιτείται υποδομή υποστήριξης και εκπαίδευση χειριστών) και αυτό είναι μία πολυτέλεια που δεν έχει η Κύπρος.
Αντίθετα στην Ελλάδα φαίνεται να κλείνει το θέμα οριστικά και ήδη ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρος προώθησε τον φάκελο προμήθειας των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60M, που αντιπροσωπεύονται προφανώς κατά σύμπτωση από τον στενό του φίλο Δ.Δάφνη, με το ποσό αγορά να καλύπτεται από την αμερικανική επιδότηση των 2,2 δισ.δολαρίων που θα αφορά την χρηματική αποζημίωση για την αποστολή των ρωσικής τεχνολογίας α/α συστημάτων που έχουν στο όπλοστάσιο οι ΕΕΔ .
Σημειώνουμε ότι η πρόταση είναι για την παράδοση στην Ουκρανία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του συνόλου των ελληνικών, ρωσικής κατασκευής, ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM, αντί του ποσού των 2,2 δισ. δολ.
Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η παράδοση στην Ελλάδα των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk. που από πίσω βρίσκεται ο γνωστός έμπορος όπλων που εμφανίζεται και στην προμήθεια των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60 (και την γνωστή εμπλοκή του Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου, τον οποίο παρακολουθούσε η ΕΥΠ με τον κωδικό 519C) και της προμήθειας ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Oι ΗΠΑ «καίγονται» να βρουν όπλα και ειδικά αντιαεροπορικά όπλα, για την Ουκρανία καθώς οι απώλειες των Ουκρανών είναι μεγάλες από τις ρωσικές αποστολές SEAD (καταστολής αεράμυνας) και τα δυτικά αντιαεροπορικά όπλα παρέχονται «με το σταγονόμετρο» από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αργούν να εκπαιδευθούν οι Ουκρανοί: Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος εκπαίδευση για να αποδοθούν Ουκρανοί επιχειρησιακοί χειριστές Α/Α όπλων
Ενώ τα ελληνικά, ρωσικής κατασκευής, όπλα, είναι γνωστά στους Ουκρανούς και ειδικά οι S-300PMU1 είναι σε ανώτερο επίπεδο από ότι ήταν τα ουκρανικά S-300.