«Αντιλαμβάνομαι πως το μπάζωμα έγινε για να μετακινηθούν τα βαγόνια και να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος», υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
«Δεν μπορούσε να διακοπεί για επτά μήνες η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα, λέγεται ότι έπρεπε να έχει γίνει καλύτερος έλεγχος της περιοχής πριν μπαζωθεί. Επίσης, άλλο σημείο αφορά αν υπήρχαν παρανόμως υλικά που δεν έπρεπε πάνω στο τρένο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας σήμερα το πρωί (03/03) στο OPEN για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
«Αν είχε μπει ξυλόλιο, θα είχε μπει στα δύο πρώτα βαγόνια που μετέφεραν ελάσματα σιδήρου και η υποψία είναι ότι κάποιες δεξαμενές με ξυλόλιο είχαν τοποθετηθεί παρανόμως από κάποιους οι οποίοι έκαναν παρεμπόριο – λαθρεμπόριο. Αν υπήρχε κάτι, είχε τοποθετηθεί παρανόμως», επεσήμανε ακόμη.
«Υπήρχε ξυλόλιο στον χώρο της σύγκρουσης – Πέρασαν 29 μέρες για να ανακαλυφθεί ότι στο σημείο υπήρχε εύφλεκτο υλικό»
Το πρωί της 29ης Φεβρουαρίου, ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων των οικογενειών για το δυστύχημα στα Τέμπη, τόνισε ότι «υπήρχε ξυλόλιο στον χώρο της σύγκρουσης», υποστηρίζοντας παράλληλα πως «η Εξεταστική επιτροπή μάς ανέφερε ότι δεν χρειάζεται κάτι από εμάς», σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1.
«Οι αναλύσεις από τα δείγματα που πήραμε, πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του κράτους. Δεν μιλάμε για νόμιμη μεταφορά ξυλολίου, από τα συγκεκριμένα τρένα. Απαγορεύεται. Γνωρίζουμε ότι η ουσία υπήρχε στον χώρο της σύγκρουσης. Όταν κάποιος δώσει μία λογική εξήγηση πώς βρίσκεται σε επτά διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων και στο χώμα, τότε θα καταλάβουμε», επεσήμανε ο κ. Λακαφώσης.
«Το μπάζωμα (σ.σ. με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν) έγινε στην εξωτερική πλευρά των γραμμών. Αν δείτε και στα βίντεο από ψηλά, στη μέσα πλευρά τους, προς τον τσιμεντένιο τοίχο, υπάρχει μία στενλή λωρίδα μήκους περίπου 1 – 1,5 μέτρου από το τσιμέντο έως την άκρη των γραμμών, όπου εκεί δεν έχει φθάσει καμία μπουλντόζα και κανένα μηχάνημα. Άρα, αν ψάξει κάποιος εκεί, θα βρει “παρθένο” το χώμα, όπως ήταν τη στιγμή της σύγκρουσης.
Όμως, αν οιοσδήποτε λάβει δείγματα, δεν μπορεί να βρει πρώτη ύλη και αυτό είναι αποδεικτικό της εγκυρότητας της πρώτης ανίχνευσης. Όταν την 25η Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο σημείο για επαναληπτικές δειγματοληψίες, ελήφθησαν για δεύτερη φορά δείγματα από τα συγκεκριμένα σημεία και δεν βρέθηκε καθόλου ξυλόλιο.
Μία διερεύνηση έχει τον σκοπό να βρεθούν οι αδυναμίες, για να μην πάθουμε ξανά τα ίδια, εκτός τού να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Δεν φαίνεται πως ανησυχύσαμε αρκετά», προσέθεσε ο κ. Λακαφώσης, μιλώντας για την Εξεταστική επιτροπή.