(Τρίτη ανανέωση από κείμενο 19:36) Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο φωτιές στην Ηλεία, η μία στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι Αρχαίας Ολυμπίας και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί».

«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους το χωριό Κλαδέος όπου νωρίτερα υπήρχαν αναφορές ότι είχαν εγκλωβιστεί 150 κάτοικοι, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.


(Δεύτερη ανανέωση από κείμενο 16:51) Η μεγάλη φωτιά στην Ηλεία, βρίσκεται μία ανάσα από την περιοχή που βρίσκεται το χωριό Κλαδέος και οι πυροσβέστες έκριναν ότι το πρέπει αμέσως να εκκενωθεί.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με το ilialive, βρίσκονται εκεί 150 άνθρωποι! Για την διαδικασία της εκκένωσης έχει ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει κανένας πολίτης.

Για το χωριό Κλαδέος, μιλώντας στο OPEN, η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου της οποίας η μητέρα μένει στο χωριό, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ δεν έχουν μπαταρία για να επικοινωνήσουν με κάποιον.

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Λάλα, καθώς οι μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό. Ωστόσο κάτοικοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους, την ώρα που η αστυνομία προσπαθεί να εκκενώσει την περιοχή.

Σε εξέλιξη δυο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Χελιδόνι και Λάλα

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.

«Τη στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ’ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά.»

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Νέο μήνυμα του 112

Στο μεταξύ, συνεχίζουν να εκκενώνονται οικισμοί, ο ένας μετά τον άλλον, με τον πύρινο εφιάλτη να έχει κυκλώσει την Ηλεία!

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, ‘Ανω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».


(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 14:50) Εντολή για προληπτική εκκένωση δόθηκε πριν από λίγο και για την περιοχή της Φρίξας, στην Ηλεία, καθώς το μέτωπο της φωτιάς επεκτείνεται συνεχώς.

Ήδη, εκκενώθηκε η κατασκήνωση στην Φρίξα και τόσο τα παιδιά όσο και το προσωπικό της κατασκήνωσης έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Εστία Κρεστένων, για προληπτικούς λόγους.

Αυτή την στιγμή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr ο αρχηγός της κατασκήνωσης Μιχάλης Βιγγόπουλος δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των ατόμων της κατασκήνωσης.


Εκτός ελέγχου φέρεται να βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Ηλεία, με αποτέλεσμα να κατευθύνεται με ταχύτητα προς τους οικισμούς Πεύκες, Λιναριά, Λούβρο.

Το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία μετακινείται γρήγορα ανατολικά της Αρχαίας Ολύμπιας, ενώ τόσο ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας όσο και η ΔΟΕ είναι ασφαλής.

Εντολή για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε η Πυροσβεστική. Πρόκειται για τις κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε άλλα σημεία όπως στο Κοσκινά, Μάγειρα, στο δρόμο προς Λάλα και γύρω από τα χωριά Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος.

Δήμαρχος Πύργου: Έχουν καεί 20 με 30 σπίτια

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, μίλησε για την φωτιά καίει από χθες στο σημείο και τόνισε πως είναι ανεξέλεγκτη, καθώς βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο καπνός από τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία είναι ανυπόφορος τόσο στην Ηλεία και όσο και στον Πύργο και αυτός είναι ο λόγος που δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα: «Όλη η τοπική κοινωνία παλεύει. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!