ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η «Κόλαση του Δάντη» στην Αρχαία Ολυμπία: Στις φλόγες οι Πεύκες – Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκαν 10 οικισμοί

Η «Κόλαση του Δάντη» στην Αρχαία Ολυμπία: Στις φλόγες οι Πεύκες – Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκαν 10 οικισμοί

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και τα πύρινα μέτωπα.

Στις φλόγες παραδόθηκαν οι Λεύκες, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Φρίξα και Κορτσά. Νέα πυρκαγιά σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα , στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου – Λαμπετίου, όπου βρίσκονται πέντε αυτοκίνητα. Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και στο Χελιδόνι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές αρχές για τη Βύλιζα, που σύμφωνα με το ilialive.gr υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, αρκετοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Επίσης, πυροσβεστικό όχημα κόλλησε στις λάσπες. Οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, καθώς οι φλόγες τους πλησίαζαν.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα για εκκένωση μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λούβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας εκκενώστε τώρα προς ‘Ασπρα Σπίτια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Επιπλέον αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 11 στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους, καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό Χελιδόνι.

\

Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 15 χλμ

Έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων απηύθυνε νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το πύρινο μέτωπο είναι 15 χλμ και έχει διάφορα σημεία που είναι επικίνδυνα. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να «τρέξουν» οι δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί κάθε μέρα μετά τις 10:30 πνέουν άνεμοι και αυτό θα δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δόθηκε μεγάλη μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ περιμένουν τη συνδρομή των εναέριων μέσων για να μπορέσουν να την ελέγξουν. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, έχουν εκκενωθεί 8-10 οικισμοί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία μετά από κινητοποίηση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ν. Φαρμάκης σημείωσε ότι κύριο μέλημα είναι ο περιορισμός της φωτιάς η οποία έχει δύο μέτωπα: στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και την περιοχή Λάλα όπου είναι δασική έκταση, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο περιφερειάρχης, ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να είναι συγκυρία όλα αυτά τα μέτωπα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.