Πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει μέχρι στιγμή στάχτη στην φωτιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη με την κρατική μηχανή να έχει τραβήξει «χειρόφρενο» και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει.

Η φωτιά στα Γεράνεια Όρη αυτή τη στιγμή έχει αναζωπυρωθεί μέσα σε χαράδρα πίσω από την περιοχή του Πευκενέα, ανάμεσα στο Αλεποχώρι και τα Μέγαρα. Το σημείο είναι εξαιρετικά δύσβατο.

Από το 2000 τα Γεράνεια Όρη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευμένων βιοτόπων Natura 2000, με την περιοχή Πλάτανος – Παρθί – Μύλοι να έχει οριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Το έδαφος της περιοχής είναι ασβεστολιθικό και ηφαιστειακό, λόγω του ηφαιστείου Σουσάκι που βρίσκεται στο σημείο, το οποίο δεν έχει κρατήρα, αλλά πολυάριθμα στόμια στο έδαφος που εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα και θείο, γεγονός πολύ βοηθητικό για τα αμπέλια της περιοχής από τα παλιότερα χρόνια.

Στον προστατευμένο βιότοπο ενδημούν πάνω από 950 είδη φυτών, ενώ αποτελεί και το «σπίτι» για δεκάδες απειλούμενα είδη ζώων. Γεωλογικά, η σύσταση του βουνού αποδεικνύει την αρχαιότητά του, μιας και αποτελείται από ασβεστολιθικά και ηφαιστειακά πετρώματα, ενώ η ηλικία τους υπολογίζεται πριν περίπου 230-285 εκατομμύρια χρόνια.

Ο μύθος κατά την αρχαιότητα ήθελε, μετά τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, τον γιο του Δία Μέγαρο να κολυμπά προς τις κορυφές των Γερανείων (η κορυφή τους βρίσκεται στη θέση Μακρυπλάγι στα 1.369 μέτρα) οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών (μεγάλων πουλιών με μακρύ λαιμό) που πετούσαν από πάνω του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!