Ισχυρός σεισμός «ξύπνησε» λίγο μετά τη μία τη νύχτα τις περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, από τη Φωκίδα, μέχρι την Αττική και την Άμφισσα. Ο σεισμός 5,1 της κλίμακας ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. από την επιφάνεια της Γης και συνοδεύτηκε από έντονο βουητό, ενώ το επίκεντρό του ήταν 26,1 χλμ. νοτιοανατολικά της Άμφισσας, κάτω από τη θάλασσα του κόλπου της Ιτέας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι σημειώθηκε προσεισμός μεγέθους 1,3 ρίχτερ πριν τη μεγάλη σεισμική δόνηση, με άλλους 11 μετασεισμούς από 0,8 έως 1,9 ρίχτερ να ακολουθούν ύστερα από αυτή. Ο συγκεκριμένος σεισμός οφείλεται στο τεκτονικό ρήγμα που περνάει κάτω από τον Κορινθιακό, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα σεισμογενή τη γύρω περιοχή. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο σεισμός των 5,1 βαθμών ήταν ο κύριος και χρειάζονται τουλάχιστον δύο μέρες για να διαπιστωθεί το σύνολο της μετασεισμικής δραστηριότητας που ίσως προκύψει.
Ευθύμιος Λέκκας: Χρειαζόμαστε πάνω από 6 Ρίχτερ για να αρχίσουμε να ανησυχούμε
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», ανέφερε ότι δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ο κύριος σεισμός, αλλά συμπλήρωσε ότι «κρατάμε επιφυλάξεις δεδομένου ότι αν δεν περάσουν δυο 24ωρα τουλάχιστον για να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις τέτοιες που να μάς επιτρέπουν να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός».
Ο κ. Λέκκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ανησυχούμε από τον σεισμό που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη μία, μετά τα μεσάνυχτα, ένας σεισμός που είχε ένα μέγεθος 5,1 βαθμών κι εκδηλώθηκε στον κόλπο της Ιτέας, υποθαλάσσια. Ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε όλο τον Κορινθιακό κόλπο, στις γύρω περιοχές, αλλά και στην Αθήνα. Είναι μια περιοχή που δίνει συχνά πυκνά τέτοιους σεισμούς. Έχει δώσει και το ’95 μεγάλο σεισμό της τάξεως των 6,7 βαθμών, αλλά αυτός ο σεισμός εντάσσεται μέσα στην τρέχουσα σεισμικότητα, την κανονική σεισμικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή. Μετά τη μία τα μεσάνυχτα ουσιαστικά εκδηλώθηκαν τρεις δονήσεις της τάξης των 2,5 και 3 βαθμών, δονήσεις που δεν μπορούμε να τις εντάξουμε μετά βεβαιότητας σε μία μετασεισμική ακολουθία γιατί περιμένουμε και την εξέλιξη τις αμέσως επόμενες ώρες έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Ο κ. Λέκκας είπε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς όπως σημείωσε η περιοχή είναι ασφαλής «δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι και από μεγαλύτερους σεισμούς δεν υπήρχε καμία επίπτωση στην περιοχή».
«Το 1995 που οι κατασκευές ήταν και πιο παλιές είχαμε πολύ λίγες ζημιές με έναν σεισμό 6,5 βαθμών. Συνεπώς τα περιθώρια ασφάλειας είναι πάρα πολύ μεγάλα .Βεβαίως θα πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν τις οδηγίες δηλαδή μα μην πλησιάζουν σε ερειπωμένα σπίτια ή σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο όπου μπορεί να υπάρξουν κατολισθήσεις» σημείωσε.
Άκης Τσελέντης: Αναμένουμε ισχυρό μετασεισμό τουλάχιστον 4,5 ρίχτερ
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σημειώνει με ανάρτησή του στο Facebook ότι τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντικός αριθμός μετασεισμών. Πάντως, προέβλεψε ότι θα σημειωθεί κάποιος μετασεισμός στην περιοχή, τουλάχιστον σε ένταση 4,5 ρίχτερ.
Υπογράμμισε την ανάγκη προσοχής και εφαρμογής των γνωστών μέτρων σεισμικής προφύλαξης από τους πολίτες.
«Έχουμε την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη», επισήμανε ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, εξηγώντας ότι τέτοια φαινόμενα «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται» στην περιοχή.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκάλης, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ορατές ζημιές ούτε και επικράτησε πανικός και αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων στη διάρκεια της νύχτας, ενώ αυτοψίες στα σχολεία της πόλης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα.