(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση 16:24) Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα (31/7) το μεσημέρι στην Εύβοια καθώς εκκενώνονται πέντε οικισμοί στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.

Μετά τη δύση του Ηλίου η μάχη της πυρόσβεσης συνεχίζει με επίγειες δυνάμεις. Ήδη οι πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο όμως οι ριπές των ισχυρών ανέμων δημιουργούν νέες συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι με μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας των χωριών που απειλούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ζώνες δημιουργήθηκαν στο χωριό Αφράτι αλλά και στα Καμάρια, για να τα προστατέψουν και να δώσουν το χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την φωτιά, ενώ έχουν δημιουργήσει και ενδιάμεσες ζώνες με οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μικρή έστω υποχώρηση των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνεται νότια, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες, ενώ οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν την γεωμορφολογία του εδάφους

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή, την ίδια στιγμή που οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έφτασαν ακόμη και μέχρι την Αττική.

">

Η φωτιά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα φούντωσε και οι φλόγες είχαν ύψος 25 μέτρα. Οι κραυγές των πυροσβεστών προς τους συναδέλφους τους, για να απομακρυνθούν από το σημείο, και η εικόνα της πύρινης κόλασης είναι ενδεικτικά του εφιάλτη που βίωσαν.

Ο Θωμάς Μανούσος και οι συνάδελφοί του χωρίς δεύτερη σκέψη προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, η οποία του προκάλεσε εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο.

«Κατεβαίνοντας για να κάνουμε την κατάσβεση οι άνεμοι ήταν πολύ δυνατοί. Μας κύκλωσε η φωτιά πολύ γρήγορα. Βάλαμε όπισθεν στο αυτοκίνητο και προσπαθήσαμε να μη μας κυκλώσει. Εν τέλει μας κύκλωσε και εγώ πήγα να καώ», είχε δηλώσει ο πυροσβέστης.

Από το 112 εστάλη μήνυμα για την εκκένωση του χωριού Αφράτι προς Βασιλικό, ενώ εντολή εκκένωσης δόθηκε και για 4 ακόμα χωριά του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει νέο πύρινο μέτωπο εξαιτίας των ανέμων και κινείται προς το χωριό Καμάρι, τη στιγμή που οι πυροσβέστες δημιουργούσαν ζώνες για να αντιμετωπίσουν τις πυρήνες φλόγες που κινούταν απειλητικά προς το χωριό Αφράτι.

Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων, 40 οχήματα, 11 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.