ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Φωτιές σε Κουβαρά-Καλύβια: Καμία ενεργή εστία σε Λαγονήσι-Σαρωνίδα-Ανάβυσσο (upd)

«Κάηκαν ολοσχερώς τα σπίτια, άργησαν τα πυροσβεστικά, χάσαμε ό,τι είχαμε»

Φωτιές σε Κουβαρά-Καλύβια: Καμία ενεργή εστία σε Λαγονήσι-Σαρωνίδα-Ανάβυσσο (upd)

(Ανανέωση: 09:00): Καλύτερη δείχνει η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις, όπου οι φωτιές δείχνουν να περιορίζονται.

Πρόβλημα υπάρχει βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.


Συνεχίζεται η «μάχη» με τις φωτιές σε Σαρωνίδα και Λουτράκι Κορινθίας που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών το μεσημέρι της Δευτέρας με εκατοντάδες πυροσβέστες να επιχειρούν όλη τη νύχτα με τις φλόγες περιμένοντας τα πρώτα εναέρια μέσα το πρωί.

Στη Σαρωνίδα η φωτιά είναι σε εξέλιξη ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο «φούντωσε» σε αρκετά σημεία προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη από το γεγονός ότι οι άνεμοι – αν και σε μικρότερη ένταση – συνέχιζαν να φυσούν με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και καθ’όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα όπου μια κατοικία κάηκε αυτή την ώρα ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων άλλα δύο σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στην περιοχή του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας δεν απετράπη η καταστροφή κατοικιών, αλλά και εγκαταστάσεων φιλοξενίας ζώων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Χρήστο Γκίνη, ο συγκεκριμένος δήμος, με 30.000 και πλέον μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο υπερτριπλασιάζονται ξεπερνώντας τους 100.000, μέσα σε μερικές ώρες υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι οι συσκέψεις των αρμόδιων αρχών, ειδικά για την για την Ανατολική Αττική, είναι συνεχείς.

Τονίζοντας ότι «αυτό που μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά το να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο τμήμα προς Σαρωνίδα και λιγότερο σε εκείνο προς Ανάβυσσο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα ενεργά σημεία».

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι για ακόμη μια αντιπυρική περίοδο συνεχίζεται το φιάσκο με τα αεροσκάφη Air Τractor, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για την αντιμετώπιση και των μεγάλων πυρκαγιών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην Αττική χθες ήταν σε εναέρια επιτήρηση δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor. Όταν λοιπόν ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά τα αεροσκάφη αυτά ήταν ήδη στον αέρα, αλλά δεν επιχείρησαν να κατασβήσουν την πυρκαγιά και να προλάβουν την εξάπλωσή της.

Ο λόγος ήταν ότι τα δύο αεροσκάφη που ήταν στον αέρα ήταν «σταθερής υδροληψίας», δηλαδή μπορούσαν να γεμίσουν νερό μόνο από το αεροδρόμιο.

Λουτράκι

Στο Λουτράκι Κορινθίας όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη οι πυροσβέστες κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο να μην περάσει πάνω από την νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να μην απειληθεί η παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου.

Τη μάχη δίνουν περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του στρατού

Όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει έχοντας μεγάλη έκταση, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη στο σημείο βρέθηκαν και «δυνάμεις του λιμενικού βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρύνουν εγκαίρως και με ασφάλεια τους κατοίκους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του προαστιακού Άνω Λιόσια – Κιάτο, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τα δρομολόγια στο τμήμα αυτό πραγματοποιούνται με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, μέχρι νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική και τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ).

Καταγγελίες ότι ξέμειναν από νερό τα πυροσβεστικά στο Πανόραμα Σαρωνίδας

Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή, ενώ μέχρι τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα. Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων έχει σημειωθεί διακοπή υδροδότησης στο Πανόραμα Σαρωνίδας με αποτέλεσμα να έχουν ξεμείνει από νερό τα πυροσβεστικά οχήματα. Την ίδια ώρα, βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα της φωτιάς στον Κουβαρά.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως.

Κάηκαν σπίτια και ΙΧ σε Κουβαρά, Λαγονήσι, Σαρωνίδα

Σπίτια και ΙΧ τυλίχθηκαν στις φλόγες σε Κουβαρά, Λαγονήσι και Σαρωνίδα, την ώρα που στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, δυσχαιρένοντας το έργο των πυροσβεστών.

Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες.

Σε ετοιμότητα πλωτά του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη

Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα έχουν τεθεί πλωτά του Λιμενικού Σώματος αλλά και ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών εφόσον απαιτηθεί στην περιοχή του Κουβαρά και στο Λουτράκι.

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα έξι πλωτά του Λιμενικού, δύο επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ένα ιδιωτικό ταχύπλοο, ένα αλιευτικό και ένα ρυμουλκό βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Φώκαιας. Επίσης τρία αλιευτικά ένα ιδιωτικό ταχύπλοο στη Βουλιαγμένη και ένα επαγγελματικό τουριστικό σκάφος στο Φλοίσβο.

Σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση έχουν τεθεί επίσης πέντε πλωτά του λιμενικού στα Ίσθμια προς παροχή συνδρομής αν χρειαστεί στην περιοχή του Λουτρακίου.

Δείτε φωτογραφίες από το Λαγονήσι: lagonisi___3_ lagonisi___4_ lagonisi___2_ lagonisi___1_

«Κάηκαν ολοσχερώς τα σπίτια, άργησαν τα πυροσβεστικά, χάσαμε ό,τι είχαμε»

Η φωτιά σάρωσε τους κόπους μιας ζωής στα Λιακέικα Λουτρακίου, είπε στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής που είδε να καίγεται ένα σπίτι συγγενικού του προσώπου.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου Λιακεικα Λουτρακιου

«Περάσαμε από χίλια κύματα μέχρι να έλθουμε εδώ πάνω», είπε. Το σπίτι «ήταν του θείου μου και κάηκε ολοσχερώς», είπε και πρόσθεσε ότι περίμεναν για ώρα την πυροσβεστική να έλθει στο σημείο. Η φωτιά «πέρασε μέσα από τα σπίτια, όλο το δάσος έμεινε κρανίου τόπος και δεν έμεινε τίποτα», λέει. Η απώλεια ήταν ολοκληρωτική, «ό,τι είχαμε και δεν είχαμε το χάσαμε».

Κάηκε το Σπίτι, σώθηκε εκ θαύματος το εκκλησάκι

Κάηκε το σπίτι και σώθηκε μόνο το εκκλησάκι, είπε ακόμη. «Ο ιδιοκτήτης ήταν στην Κρήτη για διακοπές και ενημερώθηκε από τον ανιψιό του για τα όσα συνέβησαν, ο άνθρωπος ξέσπασε σε λυγμούς» με όσα άκουσε, πρόσθεσε.

Έσωσε το σπίτι του, κάηκε του γείτονα

Σε άλλο σημείο, στην Κατουνίστρα, ο Παναγιώτης Χατζούρας κοιμόταν με τη σύζυγό του το μεσημέρι της Δευτέρας όταν η φωτιά τους πλησίασε στα 50 μέτρα.

Καταγγέλλει ότι δεν εμφανίστηκαν πυροσβεστικά μέσα παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά. Ο κ. Χατζούρας είπε ότι κοιμόταν με τη γυναίκα του, όταν τους πήραν τηλέφωνο για να τους ειδοποιήσουν για τη φωτιά.

«Κάηκε όλη η περιοχή και δεν είχε φανεί ούτε ένα πυροσβεστικό, μετά από μια 1 ώρα ήλθε ελικόπτερο», είπε.

Κατάφεραν να σώσουν το σπίτι τους, κάηκε όμως το αυτοκίνητό τους και αυτό του γείτονα. «Ειδοποιήσαμε την κόρη του, ερχόταν εδώ τα Σαββατοκύριακα, είχαν ένα σκύλο εδώ».

Ενημέρωση για τη φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.