Μεγάλες πιθανότητες εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένονται τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην χώρα μας ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς.

Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη (20/07) και την Πέμπτη (21/07) υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα τροφοδοτούμενη από το συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και τοπικά ενισχυμένων ανέμων.

Αναλυτικότερα, το meteo.gr αναφέρει:

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα από την Τετάρτη 20/07/2022 έως και τουλάχιστον την Κυριακή 24/07/2022. Αιτία αποτελούν οι σημαντικά ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (>6 μποφόρ) που θα πνέουν έως και την Πέμπτη 21/07/2022, σε συνδυασμό με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας (>37-38 C) και την επικράτηση περισσότερο ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών πλησιάζοντας το Σαββατοκύριακο 23 – 24/07/2022.

Ειδικότερα, για την Τετάρτη 20/07/2022:

– Πολύ υψηλό δυναμικό εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένουμε σε Αττική, Κ. και Ν. Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κυκλάδες, Χίο, Ικαρία, Ν. και Αν. Κρήτη, και τοπικά σε Αρκαδία, Αχαϊα, Φθιώτιδα, Σαμοθράκη, Λέσβο, Σάμο, Σκύρο, Κάσο και Κάρπαθο.

– Υψηλό δυναμικό εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένουμε σε Θράκη, Λήμνο, και τοπικά σε Β. Εύβοια.

– Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., περιοχές όπου ο άνεμος θα πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

– Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο, όπου η αλληλεπίδραση του ανέμου με τοπογραφικά χαρακτηριστικά (π.χ., χαράδρες) μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερες εντάσεις ανέμου, συνοδευόμενες από πολύ ισχυρές ριπές.

Επισημαίνεται ότι την Τετάρτη 20/07/2022, υψηλή επικινδυνότητα τροφοδοτούμενη κύρια από το συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένουμε σε Ηλεία, Αχαϊα, Μεσσηνία, Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία.

Για την Πέμπτη 21/07/2022:

– Πολύ υψηλό θα διατηρηθεί το δυναμικό εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική, Ν. Εύβοια, Λακωνία, Κυκλάδες, Χίο, Ν. και Αν. Κρήτη, και τοπικά σε Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.

– Υψηλή επικινδυνότητα τροφοδοτούμενη κύρια από το συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένουμε σε Ηλεία, Αχαϊα, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Έβρο και Σάμο.

Εξετάζοντας περισσότερο μεσοπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr επισημαίνει ότι:

– Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες (τοπικά ενισχυμένοι άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία) θα διατηρηθούν και την Παρασκευή 22/07/2022. Επιπροσθέτως, η άνοδος της θερμοκρασίας και η επικράτηση περισσότερο ξηρών συνθηκών αναμένεται να οδηγήσουν σε πολύ υψηλά έως και πιθανά ακραία επίπεδα επικινδυνότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 23 – 24/07/2022, καθώς οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα ανεβάσουν την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων σε κρίσιμα επίπεδα.

– Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα μεταβαίνει σε παρατεταμένη περίοδο επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών (>37 C) και χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, η οποία φαίνεται ότι θα μπορούσε να διαρκέσει έως και το τέλος του μήνα. Οι συνθήκες αυτές αναμένουμε να αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων, καθιστώντας ευκολότερη την ανάφλεξη τους και τη διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την παρουσία ακόμα και ελαφρώς ενισχυμένων ανέμων, η επικινδυνότητα αυξάνεται σε ακραία επίπεδα.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!