ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γυμνοσάλιαγκας...

Ορατές από το διάστημα οι φωτιές που καίνε στην Ελλάδα – Δείτε χάρτη (φώτο)

Δυσμενείς οι συνθήκες - Έως και 7 μποφόρ οι άνεμοι

Ορατές από το διάστημα οι φωτιές που καίνε στην Ελλάδα – Δείτε χάρτη (φώτο)

Η μεταφορά καπνού από τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κέρκυρα, Εύβοια (Κάρυστος) και Ρόδο, είναι ορατή από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-10.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα που ελήφθη στις 09:55, η μεταφορά του καπνού από την πυρκαγιά της Κέρκυρας προσεγγίζει τα 400 km, από την πυρκαγιά της Εύβοιας (Κάρυστος) τα 300 km και από την πυρκαγιά της Ρόδου τα 430 km (σύνολο 1.130 χιλιόμετρα!):

Δυσμενείς οι συνθήκες – Έως και 7 μποφόρ οι άνεμοι

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολικών συνθηκών στις περιοχές όπου εξελίσσονται δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, τα υψηλής ανάλυσης προγνωστικά στοιχεία που έχει διαθέσιμα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ δείχνουν ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα της Δευτέρας 24.07.2023.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη (Εικόνα 2), σε Κέρκυρα και Αχαΐα περιμένουμε Β/ΒΔ ανέμους με εντάσεις 4-5 μποφόρ (τοπικά 6 μποφόρ), ενώ σε Εύβοια (Κάρυστο) και Ρόδο, οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) από Β/ΒΑ και ΒΔ διευθύνσεις, αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι λόγων των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καύσιμων είναι εξαιρετικά υψηλή, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς και η εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους και έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από τα κύρια μέτωπα).

«Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση. Χάρτες επικινδυνότητας και πυρομετεωρολογικά δελτία αναρτώνται καθημερινά στο meteo.gr.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για περισσότερα γραφικά και πληροφορίες, επισκεφθείτε το https://fireweather.eu/firescope. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι», αναφέρει το Αστεροσκοπείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.