(ανανέωση από αρχική δημοσίευση 14:52)

Στον οικιστικό ιστό περνάει το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στον Βαρνάβα, ενώ λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, ήχησε το 112 για εκκένωση Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, παράλληλα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις τελευταίες εξελίξεις και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της ΕΛΑΣ. 

Λίγο αργότερα εστάλη και νέο 112 για εκκένωση στην περιοχή Κρασά των Άνω Βριλησσίων προς τα κεντρικά Βριλήσσια. 

Παράλληλα, την προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» διέταξε το υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τις φλόγες.

Στον χώρο οδηγούνται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να γίνει η μεταφορά των ασθενών. Συνολικά 37 ασθενείς αναμένεται να μεταφερθούν στο Παμμακάριστος στα Ανω Πατήσια και στο Σπηλιοπούλειο, στη Νέα Ιωνία.

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Πεντέλης δήλωσε:

«Η εικόνα είναι δραματική. Έχει περάσει η φωτιά και στα Βριλήσσια. Καμία βοήθεια από μέσα. Έχουμε δύο ελικόπτερα αλλά δεν σβήνει με δύο ελικόπτερα αυτή η φωτιά. Έχουμε πολλά επίγεια αλλά δεν σβήνει.

Μια φωτιά που είχαμε σβήσει το πρωί και ξαναγύρισε. Ξαναπήρε από τη Σπηλιά του Νταβέλη με δύο κατευθύνσεις. Προς Νέα Πεντέλη και Πεντέλη και προς Νέα Πεντέλη καθαρά στον οικιστικό ιστό. Τώρα πέρασε και στα Βριλήσσια μια φωτιά που θα μπορούσε να έχει σβήσει πριν μια ώρα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα είναι τα εξής:

  • Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες
  • Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα
  • Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, από χθες το βράδυ έως σήμερα αστυνομικοί που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε πάνω από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 δίκυκλα, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

1) Είσοδος οικισμού Βαρνάβα.

2) Λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λίμνη Μαραθώνα.

3) Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα.

4) Έξοδος χωριού Γραμματικού.

5) Λεωφόρος Διονύσου, θέση Ανατολή.

6) Λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως.

7) Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού.

8) Λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου.

9) Κόμβος Αγ. Στεφάνου.

10) Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας.

11) Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ιπποκράτους.

12) Κλεισθένους και Αναπαύσεως.

13) Πεντέλης και Αναπαύσεως.

14) Πλατεία Παλαιάς Πεντέλης.

15) Ελαιώνων και λεωφόρο Μαραθώνος.

16) Ελ. Βενιζέλου και λεωφόρο Μαραθώνος.

17) Κύπρου και λεωφόρο Μαραθώνος.

18) Χρ. Αδαμοπούλου και λεωφόρο Μαραθώνος.

19) Λεωφόρο Διονύσου και λεωφόρο Μαραθώνος.

20) Ξενίας και Αγ. Παντελεήμονος.

21) Λ. Διονύσου στο ύψος του γηπέδου Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διόνυσο.

22) Μιαούλη και Κολοκοτρώνη.

23) Σουλίου και Δημοκρατίας.

24) Σουλίου και λεωφόρο Μαραθώνος.

25) Λεωφόρο Μαραθώνος και Δημοκρατίας.

«Περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της φωτιάς» στη ΒΑ Αττική ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε νεότερη ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά στον Βαρνάβα που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής εξακολουθεί να καίει και έχει επηρεάσει και τις γύρω περιοχές.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, με τις ριπές τους να φτάνουν έως τα 7 μποφόρ, καθιστώντας το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο, σημείωσε ο ίδιος.

Ολόκληρη η ενημέρωση:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στο Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι οι ριπές των οποίων φτάνουν τα 7 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο.

Αυτή τη στιγμή οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα. αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Επίσης, περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Από χθές ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 περιστατικά σε πυροσβέστες όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με το τηλέφωνο 213 – 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων, από και προς το Λιμένα της Ραφήνας ώστε να εκτρέπονται στο λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, έγινε δεκτό, τόσο για την διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112, τα δύο τελευταία, στις 1 και 10 λεπτά, για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και πριν από λίγο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Πευκόφυτο προς Άγιο Στέφανο.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σας ευχαριστώ.»