Η Πυροσβεστική της Σάμου έδωσε ολονύχτια μάχη με τη φωτιά που είχε ξεσπάσει σε τρία διαφορετικά σημεία στην περιοχή του Ακρωτηρίου Πράσο.
Λόγω του δύσβατου της περιοχής η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δημιουργήσουν μία εγκατάσταση περίπου στα τρία χιλιόμετρα.
Στην πυρόσβεση πήρε μέρος και ένα ελικόπτερο που μόλις άρχισε να νυχτώνει σταμάτησε τις ρίψεις. Επιπλέον, εντοπίστηκε ομάδα μεταναστών οι οποίοι ήταν στο σημείο και χρειάστηκε η βοήθεια από την ΕΟΔ Σάμου για να τους απεγκλωβίσουν και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Σάμου.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι άντρες της Πυροσβεστικής, η 14η ΕΜΟΔΕ , αλλά και η ομάδα drone που διαθέτει η υπηρεσία , υπό τον συντονισμό του Διοικητή της ΔΙΠΥΝ στη Σάμο κατάφεραν να οριοθετήσουν και τελικά να περιορίσουν τη φωτιά.
Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης εντοπίστηκε ακόμα ένα μέτωπο, στο οποίο η ομάδα drone ΊΚΑΡΟΣ της Π.Υ πέταξε για να ενημερώσει. Σε εκείνο το σημείο εντόπισε και τρεις μετανάστες, έναν άντρα, μια γυναίκα και ένα ανήλικο παιδί που ήταν δίπλα στη φωτιά.
Άμεσα κινητοποιήθηκε το ανακριτικό της πυροσβεστικής και η ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και τη προσαγωγή τους. Την προανάκριση ανέλαβε να διενεργήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου συνεπικουρούμενη από την Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σάμου, Παναγιώτη Τιαγκου, η φωτιά ήταν σε δύσκολο και δύσβατο σημείο. «Χρειάστηκε να υπερβάλουμε εαυτόν όμως τα καταφέραμε. Αυτό που χρειάζεται να μην ξεχνάμε είναι να υπάρχει συντηρημένη αγροτική οδοποιία ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να περνούν τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής».
Ο διοικητής της Υπηρεσίας Σάμου Γιώργος Μιαούλης και ο διοικητής της ΕΜΟΔΕ Νίκος Ελευθερόγλου αναφέρθηκαν στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, στην προσπάθεια που κατέβαλε το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και την αποτελεσματικότητα την οποία επέδειξαν.
Τέλος, στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε άλλο ένα τέτοιο περιστατικό, πριν από αρκετά χρόνια, που και πάλι είχε απεγκλωβισμό μεταναστών και μία φωτιά στο ίδιο δύσβατο σημείο.
Αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί ένας δρόμος δασικός για να διευκολύνει την πρόσβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής ώστε να μπορεί να πλησιάζει σε όλα τα σημεία μέχρι και τη Σπηλιά της Φώκιας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.