ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν στην θέση του Αυγενάκη ήταν π.χ. ο Κασιδιάρης, θα είχε επέμβει η Εισαγγελία του ΑΠ, ο ίδιος ο Άρειος Πάγος και ο ΟΗΕ!

Πυρκαγιές: Δραματική η κατάσταση σε Χίο και Κω – Εκκενώνονται σπίτια και ξενοδοχεία – 5 τραυματίες (upd 2)

Ελάχιστα τα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα νησιά

Πυρκαγιές: Δραματική η κατάσταση σε Χίο και Κω – Εκκενώνονται σπίτια και ξενοδοχεία – 5 τραυματίες (upd 2)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 17:48): Δραματική είναι η εξέλιξη στις πυρκαγιές σε Κω και Χίο.

Σε φωτογραφίες και βίντεο αποτυπώνεται το εύρος των πύρινων εστιών, τη στιγμή που έχει γίνει γνωστό πως τραυματίες είναι τέσσερις πυροσβέστες και ένας εθελοντής (συνταξιούχος Πυροσβέστης) με εγκαύματα από την πυρκαγιά της Χίου, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Το 112 ήχησε στην Καρδάμαινα για να εκκενωθεί η περιοχή, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 7 το απόγευμα καθώς η φωτιά στη Κω έχει πάρει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις.

Ξενοδοχεία και σπίτια στην περιοχή έχουν εκκενωθεί και κάτοικοι και τουρίστες της Καρδάμαινας μεταφέρονται σε ξενοδοχεία στο Μαρμάρι, στο στάδιο της Αντιμάχειας όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του kosnews24, καθώς και σε σχολεία. Η μεταφοράς τους γίνεται με τουριστικά λεωφορεία καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα τον οικισμό.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς στην ευρεία περιοχή της Καρδάμαινας με την φωτιά να κινείται πλέον προς το παραλιακό μέτωπο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν περαιτέρω και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σε προηγούμενη ενημέρωση για τις φωτιές, ο Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης ανέφερε πως η κατάσταση στη Χίο είναι δύσκολη. Συνολικά, και στις δύο φωτιές επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες: 68 στην Κω και 142 στη Χίο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Μονεμβασιά και Ηράκλειο Κρήτης.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος

51 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες.

Επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες.

Πριν από λίγα λεπτά εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καταφύγι Ηρακλείου Κρήτης και για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής εκδόθηκε μήνυμα από το 112.

Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων.

Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.

Φωτιά στη Χίο

Δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στην περιοχή Κουκουδότσουμπος και το άλλο νότια της Σιδηρούντας βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το politischios, με την πυρκαγιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στη Χίο παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους ρίψεις νερού, επιστρέφοντας στις βάσεις τους, αφήνοντας το έργο της κατάσβεσης στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Χίο καθώς και 21 οχήματα.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς η νύχτα αναμένεται δύσκολη, ήδη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 5 πυροσβέστες τραυματίες με εγκαύματα, χωρίς η κατάσταση τους να εμπνέει ανησυχία.

Οι άνεμοι στην περιοχή είναι μέτριας έντασης από βόρειες διευθύνσεις με τάσεις εξασθένισης (σύμφωνα με τις προβλέψεις) κάτι που ίσως βοηθήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω το πύρινο μέτωπο.

Πού εστάλησαν μηνύματα από το 112

Το 112 έστειλε μήνυμα για τις φωτιές τόσο στην Κω όσο και στη Χίο.

«Ενεργοποίηση 112. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κω απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έλαβαν όσοι είναι στην Κω.

Λίγο πριν τις 19:30, εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το 112.

«Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στη Χίο. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μετόχι Χίου απομακρυνθείτε προς παραλία Μετοχίου‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έγραψε το μήνυμα σε όσους είναι στη Χίο.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Δήμο Γόρτυνας

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα.

Στην επιχείρηση από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από στεριά και αέρος, αλλά και τεχνικά μέσα και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν στο σημείο, που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική,όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο. Επιπλέον, υπήρξε εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.