ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

Το «πάρτι» με τις μίζες στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: Ακατάλληλα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα «καίνε» την χώρα – Μπλόκο στα CL-515

Εγκληματικές αποφάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία κατάσβεσης των πυρκαγιών

Το «πάρτι» με τις μίζες στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: Ακατάλληλα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα «καίνε» την χώρα – Μπλόκο στα CL-515

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 03/07, 16.00): Οι τεράστιες καταστροφές που έχουν υπάρξει ήδη από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα (και αυτό αφορά μόνο τον Ιούνιο), μόνο ανεξήγητες δεν είναι.

Η αεροπυρόσβεση που αποτελεί τον βασικό μοχλό της προσπάθειας αντιμετώπισης των πυρκαγιών, χαρακτηρίζεται, ειδικά εφέτος, από το τρίπτυχο: Ποιοτική ανεπάρκεια εναέριων μέσων, άθλιος σχεδιασμός, ήσσονος αξίας εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Ακόμα και η βελτίωση της έγκαιρης προειδοποίησης με την προσθήκη drones αφορά μόνο την Αττική!

Λες και η υπόλοιπη Ελλάδα δεν χρειάζεται έγκαιρη προειδοποίηση ανά νομό ή υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κόστος προμήθειας drones και μετάδοσης των στοιχείων στο κέντρο συντονισμού.

Μέσα σε όλα αυτά να προσθέσουμε κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει, με επανειλημμένα ρεπορτάζ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φυσικά «τα λεφτά είναι γλυκά»: Η περίφημη παραγγελία νέων πανάκριβων πυροσβεστικών αεροσκαφών Viking Canadair DHC-515, δεν υπάρχει πρακτικά για τον απλούστατο λόγο ότι η εταιρεία, δεν έχει γραμμή παραγωγής ανοικτή!

Και δηλώνει αδυναμία παράδοσης αν δεν παραγγελθούν τουλάχιστον 24 αεροσκάφη!

Και εμείς έχουμε ζητήσει (με «διακρατικές συμφωνίες» και άλλες τέτοιες ανοησίες που απλά νομιμοποιούν τις μίζες) μόλις 7!

Τα υπόλοιπα υποτίθεται ότι θα παραγγελθούν από άλλες χώρες της ΕΕ οι οποίες μέχρι τώρα «σφυρίζουν αδιάφορα» όπως και η Κομισιόν που θα χρηματοδοτήσει μέρος της προμήθειας.

Για τα οποία 7 CL-515 έχει προβλεφθεί κονδύλι 350 εκατ. ευρώ ενώ το πραγματικό κονδύλι αγοράς τους θα προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ!

Τα παραπάνω σε ότι αφορά την αδυναμία παράδοσης της παραγγελίας δεν είναι θεωρητικά, αλλά όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ΓΕΑ στο pronews.gr η ίδια η κατασκευάστρια καναδική εταιρεία δε υπάρχει γραμμή παραγωγής και για να ανοίξει πρέπει να λάβουν υπογεγραμμένο συμβόλαιο παραγγελίας άνω των 20 αεροσκαφών, συγκεκριμένα 24 αεροσκαφών!

Αλλά και αυτό να συμβεί (που δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν λάβει παραγγελίες και από άλλες χώρες η Viking), οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν σε… πέντε χρόνια! 

Το 2024 έχει χαθεί ήδη, το 2025 για να ξεκινήσει η κατασκευή τους θα πρέπει να πάρει 17 παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο! Πάμε δηλαδή για πρώτη παράδοση το 2030 (!!!) αν όλα πάνε καλά!

Μα μέχρι τότε, τα μόνα δάση που θα έχουν απομείνει στην Ελλάδα είναι αυτά… των ανεμογεννητριών!

Από εκεί και πέρα έχουμε το ζήτημα των λοιπών εναέριων μέσων.

Τα CL-215/-415 κάνουν για άλλη μια φορά «ότι μπορούν» με όλους τους δεδομένους κινδύνους και το ανθρώπινο λάθος να ελλοχεύει λόγω τεράστιας κόπωσης των πληρωμάτων.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα εναέρια μέσα, τα ελικόπτερα McDermott Aviation Bell 214ST και ο διάδοχος των PZL, τα Air Tractor AT-802 που επιχειρούν, είναι κυριολεκτικά ανεπαρκή.

Για τα McDermott Aviation Bell 214ST ευθύνεται 100% ο σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ «έχει βρει τον μήνα που θρέφει τους έντεκα» για να το πούμε κομψά και δεν αγοράζεται ούτε παπάκι χωρίς να πέσουν μίζες.: Πήραν ένα ελικόπτερο που είναι μεταφορικό και το χρησιμοποιούν για πυροσβεστικό!

Σαφώς και χρειάζονται κάποια ελικόπτερα που να έχουν την δυνατότητα μεταφοράς δασοπυροσβεστών, αλλά όταν ΟΛΑ τα ελικόπτερα μεταφέρουν 10 (+2 το πλήρωμα) δασοπυροσβέστες είναι μια τεράστια σπατάλη για τον απλούστατο λόγο ότι σε λιγότερο από το 20% των αποστολών μεταφέρονται δασοπυροσβέστες και αυτό μόνο όταν πρόκειται για απόκρημνες περιοχές.

Άλλωστε το να μεταφέρεις προσωπικό είναι εύκολο, το να διασφαλίσεις ότι δεν θα παγιδευτούν, δεν θα καούν ζωντανοί και θα τους επιστρέψεις ασφαλείς στις βάσεις τους είναι το δύσκολο!

Για τον λόγο αυτό οι αποστολές με δασοπυροσβέστες είναι περιορισμένες.

Και πόσο νερό, τελικά, μεταφέρουν; Το πολύ 2 τόνους! Υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, γιατί το παίρνουν με σωλήνα! Πόσο νερό πέφτει επάνω στην φωτιά; Από το ύψος που το ρίχνουν, ελάχιστο! Ίσως και καθόλου!

Τι ίσχυε μέχρι πέρσι; Χρήση κάδων και μεταφορική ικανότητα 4+ τόνων νερού από τα ελικόπτερα ανατολικής προέλευσης και τα CH-47D της Αεροπορίας Στρατού. Από τα πρώτα ενοικιάστηκαν μόνο 5 εφέτος και τα δεύτερα αποσύρθηκαν γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά!

Και το ανέκδοτο του «αντιπυρικού σχεδιασμού» φτάνει στην κορύφωσή του με τα αεροσκάφη Air Tractor.

Τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα παλιά πολωνικά PZL, δηλαδή ψεκαστικά που μετατράπηκαν σε πυροσβεστικά και ο ελληνικός λαός πληρώνει εκατομμύρια από την τσέπη του, απλώς για να μπαίνουν στις τσέπες των επιτήδειων!

Τα Air Tractor AT-802  στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι 16 και τα 4 είναι με ρόδες. Δηλαδή αυτά τα τέσσερα πρέπει να προσγειωθούν σε αεροδρόμιο και να πέρουν νερό από σωλήνες!

Τα αεροσκάφη μεταφέρουν μόνο μέρος του νερού που μπορούν να φέρουν τα το μισό φορτίου του CL-415 και λιγότερο από το μισό που μεταφέρουν με απόλυτη ευστοχία λόγω κάδου τα ανατολικής προέλευσης ελικόπτερα.

Πιο συγκεκριμένα το Air Tractor μεταφέρει πρακτκά μόνο 2 τόνους νερού την στιγμή που το CL-415 μπορεί να μεταφέρει πάνω από έξι, το Be-200 (το ρωσικό «θηρίο» που έσβηνε τις πυρκαγιές και έσωσε το αεροδρόμιο του Τατοΐου πριν η φωτιά της Βαρυμπόμπης το κάψει το 2021), 12 τόνους και το έτερο ρωσικό «θηρίο» Il-76 ξεπερνά τους 16 τόνους!

Ακόμη και το «αρχαίο» πολωνικό PZL μπορεί να φέρει 2,2 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υλικού!

Έτσι η κυβέρνηση αντί να αναζητήσει πραγματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θεώρησε σωστό να αναζητήσει λύσεις σε ένα ελικοφόρο αεροσκάφος το οποίο πρακτικά δεν μπορεί να σβήσει ούτε… ψησταριά.

Εκτός των άλλων το AT 802 είναι ένα αργό αεροσκάφος αφού αναπτύσσει μεγίστη ταχύτητα 350 χ.α.ω. και όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι, όπως το περασμένο Σάββατο απλά δεν επιχειρούν! Και ο κανόνας λέει ότι οι πυρκαγιές ξεσπούν και γιγαντώνονται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι! Δηλαδή είναι άχρηστα!

Το εντυπωσιακό: Έχουν βάλει στην «τούρτα» του ΑΙΓΙΣ, την αγορά 25 Air Tractor AT-802! Καλοφάγωτα!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για μην έχουμε αμφιβολίες γιατί καιγόμαστε, τουλάχιστον…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.