Διάλογος για τον οδικό χάρτη Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Χρήστου Στυλιανίδη.
Τέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε ζητήματα φυσικών καταστροφών και η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό κόμβο συντονισμού της τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση καταστροφών που σχετίζονται με πυρκαγιές, καύσωνες και ξηρασία στη λεκάνη της Μεσογείου.
Στην υπουργική συνάντηση που αποτέλεσε συνδιοργάνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Μείωση Κινδύνου Καταστροφών του Οργανισμού, συμμετείχαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από πολλές χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα, από Αίγυπτο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Παλαιστίνη και Ρουμανία, ενώ εκπροσωπήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ένωση για τη Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα θεωρείται και είναι ο ευρωπαϊκός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των κινδύνων σε ζητήματα φυσικών καταστροφών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι «η διεξαγωγή ενός τέτοιου συνεδρίου στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι η χώρα είναι μία από τις χώρες που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα, όπως τόνισε, αυτό συμβάλλει και στην γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. «Οι χώρες που είναι εδώ μας βλέπουν ως βασικούς τους συμμάχους στην μεγάλη προσπάθεια του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ίδια στιγμή θέλουν να είμαστε η γέφυρά τους με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης ενώ συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα θεωρείται ότι διαθέτει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό , όχι μόνο εξαιρετικούς πυροσβέστες αλλά και εθελοντές που συμμετέχουν σε όλη αυτή την μεγάλη προσπάθεια, να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Επιπλέον, όπως είπε, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η περιφερειακή συνεργασία που επιδιώκουν με μια πρωτοβουλία με το Ισραήλ για την Ανατολική Μεσόγειο που θα περιλαμβάνει Αίγυπτο , Ιορδανία, Λίβανο, Κύπρο και οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμεί. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει και να προωθεί σταθερά την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και της έμπρακτης αλληλεγγύης, στην ευρύτερη περιοχή μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πιο ανθεκτική, πιο ασφαλή», υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων και των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, γεγονός που όπως είπε, θα συμβάλλει στην σύσταση ενός συντονιστικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών, το οποίο θα βασίζεται μεταξύ άλλων στην επιστημονική τεκμηρίωση και γνώση. «Η νέα αντίληψη βασίζεται όχι μόνο στην καταστολή αλλά και στο τρίγωνο πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. Ήρθα σε επαφή με δικούς μας επιστήμονες, έτσι ώστε αυτή η γνώση και ανταλλαγή απόψεων να οδηγήσει στην ανθεκτικότητα. Σήμερα, η γνώση των επιστημόνων και των ειδικών άρχισε και έπαιρνε σάρκα και οστά με τη συνεργασία τους με τους υπηρεσιακούς», σημείωσε και τόνισε ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο άλμα», που χρειάζεται να συνεχιστεί. Παράλληλα, όπως είπε, προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα, στελέχη ου υπουργείου να μεταβούν στο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Ιταλίας, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα αναβαθμισμένο.
Την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας με κοινές στρατηγικές προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος των ακραίων θερμοκρασιών, αποτρέποντας παράλληλα την εκδήλωση πυρκαγιών υπογράμμισε από την πλευρά της, η Ειδική Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, Μάμι Μιζουτόρι. «H επείγουσα κατάσταση που σχετίζεται με το κλίμα απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία και κοινές στρατηγικές προκειμένου να μειώσουμε τον αντίκτυπο των ακραίων θερμοκρασιών, αποτρέποντας παράλληλα την εκδήλωση πυρκαγιών Είναι αναγκαίο να χτίσουμε πάνω στα υφιστάμενα εθνικά σχέδια/μέτρα, αλλά και να υπερβούμε παραδοσιακές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των καταστροφών», σημείωσε και προσέθεσε: « Είναι μία κρίση, είναι μία έκτακτη ανάγκη αλλά χρειάζεται να την μετατρέψουμε σε μία κοινή ευκαιρία. Μπορούμε να το κάνουμε, δουλεύοντας όλες οι χώρες μαζί. Δουλεύουμε για καλύτερη προετοιμασία καθώς επίσης και για καλύτερη πρόληψη γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να γίνουν οι καταστροφές. Ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα επομένως χρειάζεται να μειώσουμε τους κινδύνους έτσι ώστε κάθε πολίτης στη χώρα σας, κάθε πολίτης σε αυτή την περιοχή, κάθε πολίτης στον κόσμο να ζει σε έναν πιο ασφαλή κόσμο με ένα πιο ασφαλές μέλλον.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 (COP27) που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο σε περίπου δύο εβδομάδες η κ. Μιζουτόρι είπε ότι το βασικό σύνθημα της φετινής διάσκεψης είναι «Μηδενικές Κλιματικές Καταστροφές » (#ZeroClimateDisasters) και προσέθεσε ότι προτείνουν πέντε λύσεις. 1. Περισσότερες πολιτικές από τις κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 2. Προσπάθειες για τη μείωση της ευαλωτότητας των κοινωνιών μπροστά στους φυσικούς κινδύνους. 3. Προσαρμογή των πολιτικών στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση των κινδύνων 4.Έμφαση στις τοπικές κοινωνίες, 5. Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για όλους.
«Αν τα κάνουμε όλα αυτά μπορούμε να έχουμε κοινωνίες με μηδενικές κλιματικές καταστροφές», κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι συμμετέχουσες χώρες έθεσαν σε διαβούλευση κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί άμεσα και στο οποίο προβλέπεται η αναβάθμιση της Ελλάδας σε κόμβο συντονισμού της τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση καταστροφών που σχετίζονται με πυρκαγιές, καύσωνες και ξηρασία στη λεκάνη της Μεσογείου. Η πρωτοβουλία αυτή θα θέσει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων από τις χώρες της περιοχής, όπως Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Εθνικές, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές, καθώς και Φορείς Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, πάντα σε άμεσο συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.
Στην Στρογγυλή Τράπεζα προήδρευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, Mami Μizutori. Τις εργασίες πλαισίωσαν τρία εργαστήρια (workshops), κατά τη διάρκεια των οποίων, εθνικοί εκπρόσωποι αρμόδιοι για την εφαρμογή του Πλαισίου Δράσης Σεντάι για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών, εκπρόσωποι των εθνικών φορέων Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του δικτύου πόλεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας MCR2030, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι οργανώσεων ΑΜΕΑ, της κοινωνίας των πολιτών κ.ά. είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας έναντι των συνεπειών από καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Στρογγυλή Τράπεζα βρέθηκαν στο επίκεντρο τρόποι προσαρμογής σε ακραίες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, καθώς και μέτρα πρόληψης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες γίνονται σταδιακά όλο και πιο επικίνδυνες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, καθώς και στη συνεισφορά των συστημάτων πρόβλεψης και έγκαιρης προειδοποίησης σε πρόληψη και ετοιμότητα. Ακόμη, επισημάνθηκε η ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας των πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της, μέσω υιοθέτησης συγκεκριμένων δράσεων προστασίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι.
Τέλος, δόθηκε επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση της εφαρμογής των στόχων του Πλαισίου Δράσης Σεντάι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο περιθώριο των εργασιών ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την Ειδική Εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, Mami Μizutori, ενώ συναντήθηκε, επίσης, με τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Γαλλίας, Alain Thirion, καθώς και με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Nasser Kamel.