Η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει στους Ουκρανούς σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη αρκεί να το εγκρίνει το ΝΑΤΟ!
Σημειώνεται ότι από την Πολωνία ξεκίνησε το 1939 ο Β’ ΠΠ και μετά από τις δηλώσεις αυτές δεν είναι διόλου απίθανο να ξεκινήσει και ο Γ’ ΠΠ (επισήμως διότι ανεπίσημα έχει ήδη ξεκινήσει).
«Η κυβέρνηση της Πολωνίας θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό και εάν τυχόν η Βορειοατλαντική Συμμαχία σκόπευε να εγκρίνει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Βαρσοβία θα ψήφιζε υπέρ της κίνησης αυτής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
«Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν πρέπει να φοβούνται να στείλουν πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη την ουκρανική επικράτεια και όχι μόνο στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην πρωτεύουσα Κίεβο και στην πρώτη γραμμή του μετώπου», είπε ο Μοραβιέτσκι.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν εισηγήθηκε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να είναι απόφαση του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας όμως ότι η χώρα του θα υποστήριζε μια τέτοια κίνηση.
Φυσικά, ο Πολωνός πρωθυπουργός παίζει τον ρόλο του «λαγού». Δηλαδή, κάνει μία πρόταση, την οποία υποτίθεται θα σκεφτούν οι εταίροι στο ΝΑΤΟ και εν συνεχεία μετατρέπεται σε απόφαση και υλοποιείται ως αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Λίγο μετά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για την παράδοση προηγμένων αρμάτων μάχης στον ουκρανικό στρατό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο, αλλά φυσικά όπως πάντα, ζήτησε κι άλλα:
Αυτήν τη φορά μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και περισσότερα συστήματα πυροβολικού όπως και πολεμικά πλοία και υποβρύχια.
Με λίγα λόγια απαίτησε να κάνουν την Ουκρανία μία στρατιωτική υπερδύναμη δωρεάν εις βάρος όλων των υπολοίπων.
Η Βαρσοβία – η οποία έχει ιστορικά τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα – είχε ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης.