Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντρέι Μάργκα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Η Μοίρα της Δημοκρατίας», προχώρησε σε δηλώσεις για την Ουκρανία και είπε κατηγορηματικά πως πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία και στις υπόλοιπες όμορες χώρες, δηλαδή στην Πολωνία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία.
«Βρισκόμαστε σε μια απολύτως εξαιρετική κατάσταση και λέω με κάθε ευθύνη ότι η Ουκρανία βρίσκεται μέσα σε αφύσικα σύνορα.
Πρέπει να εκχωρήσει τα εδάφη της Ουγγαρίας (Υπερκαρπαθία), της Πολωνίας (Γαλικίας), της Ρουμανίας (Μπουκόβινα) και της Ρωσίας (Ντονμπάς και Κριμαία). Αυτά είναι εδάφη άλλων χωρών», είπε όπως αναφέρει η Rossiyskaya Gazeta
Ο Μάργκα πρόσθεσε ότι προς το παρόν, η σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία με τη μεσολάβηση της Αμερικής, της Γερμανίας και της Κίνας.
Επιπλέον, ο Μάργκα είπε ότι στην Ουκρανία, «δεν μιλάμε για δημοκρατία»:
«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τη Δημοκρατία. Τα κόμματα απαγορεύονται εκεί και η τηλεόραση ελέγχεται από ένα από αυτά. Κάποιοι πολύ πλούσιοι φεύγουν από τη χώρα με χρήματα. Η χώρα από την οποία φεύγουν οι άνθρωποι με λεφτά, με τα πάντα, δεν μπορεί να είναι ούτε δημοκρατική ούτε ανεπτυγμένη».
Με τη σειρά της, η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Ρουμανία απάντησε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι απαράδεκτες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες:
«Είναι μια ιδιαίτερα κατάφωρη παραβίαση τη στιγμή που η Ουκρανία υπερασπίζεται ηρωικά την ανεξαρτησία της και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης».
«Λυπούμαστε που ο πρώην υπουργός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους, Μάργκα, κάνει δηλώσεις που αμφισβητούν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα το απαραβίαστο των συνόρων.
Ο πλήρης σεβασμός αυτών των αρχών είναι η βάση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ήπειρο», ανέφεραν.
Από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ρουμανία βοηθά την Ουκρανία στρατιωτικά.
Στις 23 Αυγούστου, το Βουκουρέστι παρέδωσε άλλη μια δόση πυρομαχικών και ανταλλακτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης , κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο τον Ιούνιο, είπε ότι η Ουκρανία και οι πολίτες της μπορούν να βασίζονται στη ρουμανική κυβέρνηση και τον λαό για όσο χρόνο χρειάζονται.
Προφανώς όμως μία μεγάλη μερίδα του ρουμανικού πολιτικού κόσμου διαφωνεί κάθετα με τις επιλογές της ρουμανικής κυβέρνησης ενώ μεγάλο ρόλο παίζει πλέον και η έλευση του χειμώνα με τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και τρόφιμα να είναι στα ύψη εξαιτίας της αντι-ρωσικής πολιτικής.