Η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη που δεν μπορεί να νικηθεί στην Ουκρανία, εκτιμά πρώην στρατιωτικός σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη να εξευρευθεί κοινό έδαφος διαπραγμάτευσης προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Και αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά την αδυναμία της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής να καταβάλει αποφασιστικά τις ουκρανικές δυνάμεις που αν λάβουν εκτεταμένη δυτική βοήθεια (ειδικά αναφέρει μαχητικά και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς) υπάρχουν φόβοι να μην κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών!
Παρά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ν΄ ανάψει το πράσινο φως για την προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς αναφέρει ο Εριχ Βαντ (φωτογραφία, επάνω), γερμανός απόστρατος, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί»
Για τον κ. Βαντ, στρατιωτικό αναλυτή σήμερα και ειδικό σε θέματα ασφάλειας, εγείρονται ερωτήματα, όπως τονίζει στην ίδια συνέντευξη, για τις επιπτώσεις των γερμανικών στρατιωτικών αποφάσεων στο επίπεδο των σχέσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία καθώς και για το κατά πόσον η επιθυμία του Σολτς να μην κλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία ήταν ειλικρινής, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί και ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος πρέπει ν’ αποφευχθεί», επισημαίνει ο κ. Βαντ, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία θα πρέπει ν’ αποτραπεί και να συνυπάρξει μαζί της (με την Ουκρανία) αργότερα, καθώς είναι μια υπερδύναμη που δεν μπορεί να νικηθεί».
«Η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα διολισθήσει σ’ έναν πυρηνικό πόλεμο ή σ’ έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» υποστηρίζει ο γερμανός αναλυτής.
Και εξηγεί ότι «στόχος της υποστήριξης θα πρέπει να είναι η εξεύρεση εδαφών για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ρωσία πρέπει να συνυπάρχει με την Ουκρανία σ’ όλες τις περιστάσεις».
«Στόχος των συμφωνιών του Μινσκ ήταν να βρεθεί κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και όχι να δοθεί στο Κίεβο μια ευκαιρία» λέει ο κ. Βαντ.
«Υπάρχουν εμπόδια», αλλά…
«Εχω την εντύπωση, δεδομένου του στρατιωτικού μου παρελθόντος, ότι τα τανκς που έχει συμφωνήσει να παρέχει το Βερολίνο δεν θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη γενική κατάσταση» υποστηρίζει επίσης.
«Τα τανκς δεν θα επιτύχουν πολλά γιατί οι Ρώσοι παραμένουν σε θέση υπεροχής όσον αφορά τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, και τα τανκς πρέπει να συμβαδίζουν, να συντηρούνται και να στελεχώνονται συνεχώς», προσθέτει.
Παραδέχεται ότι «υπάρχουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, όπως το γεγονός ότι η Ρωσία θεωρεί αρκετές ουκρανικές περιοχές ως τμήμα της», αλλά προσθέτει πως «η εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις είναι η συνέχιση του πολέμου, και αυτή η επιλογή είναι γεμάτη κινδύνους».
«Ελπίζω ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θα συμφωνήσουν στα αιτήματα της Ουκρανίας για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» τονίζει ο Γερμανός στρατιωτικός αναλυτής.
Την ίδια στιγμή το Bloomberg μιλά για ετοιμασίες μεγάλης ρωσικής επίθεσης όπου, «το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία μετά από μήνες απώλειας εδάφους, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιο είδος εκεχειρίας που αφήνει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο του εδάφους που τώρα κατέχει».
«οι επίμονες αποτυχίες έχουν οδηγήσει πολλούς στο Κρεμλίνο να είναι πιο ρεαλιστές σχετικά με τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση της τρέχουσας γραμμής αντιπαράθεσης θα ήταν επίτευγμα», χωρίς ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς να συγκαταλέγεται ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος για μια νέα κλιμάκωση, «μεγαλύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».
Παρά τα ρωσικά σχέδια για αποφασιστική νίκη επί της Ουκρανίας, τόσο οι ΗΠΑ όσο και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα του Κρεμλίνου να υποστηρίξει οικονομικά μια νέα μεγάλη επιστράτευση, γεγονός που ίσως αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο στη χρήση νέων ρομποτικών αρμάτων μάχης, αλλά και υπερόπλων που διαθέτει στα υπόστεγά του, φτάνοντας -σε περίπτωση ακραίας κλιμάκωσης- στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.