Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε πως είναι έτοιμος να αναπτύξει στρατεύματα στη Νέα Καληδονία εάν του το ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν!

Μάλιστα κατά δήλωση του Αυστραλιανού πρωθυπουργού ήδη βρίσκεται σε ετοιμότητα στρατιωτική δύναμη η οποία περιμένει το «πράσινο φως» για να επέμβει.

">

«Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική. Η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη είναι έτοιμη να απογειωθεί».

Η αυστραλιανή πρόταση δείχνει ότι η εξέγερση στη Νέα Καληδονία είναι εκτός ελέγχου και οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι σε θέση να την περιορίσουν.

Ένα αυστραλιανό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος αναχώρησε από τη Νέα Καληδονία, μεταφέροντας Αυστραλούς που είχαν αποκλειστεί μετά από τις αναταραχές που έκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.

Είναι το πρώτο από τα δύο αυστραλιανά αεροσκάφη που φθάνουν για να σώσουν 300 πολίτες που έχουν καταγραφεί για βοήθεια στη γαλλική επικράτεια του Ειρηνικού.

Ένα αεροσκάφος της Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έφτασε επίσης, για να φέρει επίσης περίπου «50 άτομα στο σπίτι», δήλωσε η κυβέρνηση στο Ουέλινγκτον.

Η αναταραχή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα αφού οι νομοθέτες στο Παρίσι ψήφισαν αλλαγές που θα επιτρέψουν σε περισσότερους Γάλλους να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές, μια κίνηση που οι ιθαγενείς ηγέτες θεωρούν ότι θα μειώσει την πολιτική επιρροή των ιθαγενών.