Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν την συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην Τουρκία όπως μετέδωσαν σήμερα το CNN Türk και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Συνεπώς το «σίριαλ» έλαβε τέλος και τώρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις: Θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας; θα της δώσουν τα F-35;
Η συμφωνία για τους S-400, ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση επειδή η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και το σύστημα αυτό για να ενσωματωθεί στην στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ θα μπορεί να χρησιμέψει σαν ρωσική «κερκόπορτα» στις ΝΑΤΟϊκές δομές ασφαλείας.
Στις ΗΠΑ θεωρούν ότι θα δώσει πολλά στοιχεία στην Μόσχα ακόμα και για την αντιμετώπιση των F-35
Σύμφωνα με την Hurriyet το οπλοστάσιο της Τουρκίας θα ενισχυθεί σημαντικά ως προς τους πυραύλους αέρος-αέρος.
Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Raytheon Co απέκτησε ένα συμβόλαιο ύψους 634 εκατομμυρίων δολαρίων για πυραύλους «Εξελιγμένους Μέσου Βεληνεκούς Πύραυλος Αέρος-Αέρος» (ΑΜRAAM).
Ο πύραυλος αυτός βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο της Τουρκίας και πρόκειται για ενίσχυση του οπλοστασίου της και αύξηση των αποθεμάτων της.
Στις εκδόσεις του B και C-5/C-7, ο πύραυλος βρίσκεται και στο οπλοστάσιο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και χρησιμοποιείται για πλήγματα πέραν του οπτικού ορίζοντα καθώς το βεληνεκές του στην έκδοση Β είναι περίπου στα 64 χιλιόμετρα και στην C στα 74 χιλιόμετρα.
Καθοδηγείται προς τον στόχο του αρχικά με στοιχεία από το ραντάρ του αεροσκάφους φορέα και στη συνέχεια με δικό του ραντάρ ενεργής καθοδήγησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον πιλότο του αεροσκάφους που τον εκτόξευσε να απομακρυνθεί αμέσως μετά, περιορίζοντας την πιθανότητα να αποτελέσει και αυτός στόχο (fire and forget).
Όπότε οι Τούρκοι ήδη πήραν τον πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» τους από τις ΗΠΑ. Φαίνεται πως οι Αμερικανοί «μαγκιές» ξέρουν να κάνουν μόνον στις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως στην κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή του Νεώτερου που τόλμησε να εξυπηρετήσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα όπως θεωρούσε καλύτερο εκείνη την εποχή συνάπτοντας στενές σχέσεις και με τον ρωσικό ομόδοξο παράγοντα.