Ο Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής Αλεξάντερ Κοτς, σχολιάζοντας την επιδείνωση της κατάστασης στη διεθνή πολιτική σκηνή που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης και της κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, σημείωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, αναφέρουν σήμερα τα ρωσικά media.
Συγκεκριμένα, ο Κοτς πρότεινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει ιρανικούς πυραύλους υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς για τις ανάγκες της ομάδας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχει στη στρατιωτική ειδική επιχείρηση (СВО) στην Ουκρανία. Αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να εφαρμοστεί μετά την άρση του εμπάργκο που επιβλήθηκε από το ψήφισμα του ΟΗΕ στο Ιράν.
«Θα ήθελα να πιστεύω ότι τελικά βασιζόμαστε σε κάποιο είδος στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με το Ιράν. <…> Το Ιράν έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα αξιόλογων πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν. Επιπλέον, τον Οκτώβριο λήγουν οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η εξαγωγή αυτών των πυραύλων από το Ιράν».
Ταυτόχρονα, ο Κοτς τόνισε ότι μια τέτοια σύμβαση θα είναι επωφελής για τη Ρωσία όχι μόνο στον πολιτικό τομέα, αλλά θα διευρύνει σημαντικά το οπλοστάσιο του ρωσικού στρατού όσον αφορά τα όπλα υψηλής ακρίβειας.
Το μόνο απρόοπτο είναι το Ιράν να παρασυρθεί στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση και τότε θα χρειαστεί τους πυραύλους του, πιστεύει ο στρατιωτικός ανταποκριτής.
«Θέλαμε, φυσικά, να εκμεταλλευτούμε τη στιγμή και να αγοράσουμε αυτούς τους πυραύλους από το Ιράν. Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους, αλλά τα χαρακτηριστικά τους είναι πολύ καλά. Δεν υπάρχει τίποτα κακό να αγοράζουμε όπλα από άλλες χώρες.
50 κράτη βοηθούν την Ουκρανία και εμάς κανένα. <…> Και εάν το Ιράν παρασυρθεί σε μια μεγάλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, φυσικά, θα χρειαστεί το ίδιο, τους πυραύλους, δήλωσε ο Κοτς.