Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας από την Αγία Πετρούπολη, επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα πυρηνικά έφτασαν στη Λευκορωσία.
«Είναι γεγονός. Τα πρώτα πυρηνικά έφτασαν στη Λευκορωσία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πριν από λίγο καιρό υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λεκορωσία.
Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Πούτιν, είχε δηλώσει στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ότι η χώρα του διαθέτει πολυάριθμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων που έχουν απομείνει από τη σοβιετική εποχή και έχει αποκαταστήσει πέντε ή έξι από αυτές.
Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα
Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να περιγραφούν ως πυρηνικά «χαμηλής απόδοσης» που προορίζονται να να χρησιμοποιηθούν σε πεδία μάχης και όχι εναντίον πόλεων, για παράδειγμα.
Ωστόσο προκαλούν ραδιενεργές εκρήξεις και άλλα θανατηφόρα αποτελέσματα, πέρα από τη ζημιά που προκαλεί η ίδια η έκρηξη.
Οι κεφαλές μπορούν να εκτοξευθούν μέσω πυραύλων, τορπιλών και βομβών βαρύτητας από ναυτικές, αεροπορικές ή χερσαίες δυνάμεις, ακόμη και να μεταφερθούν οδικώς σε μια περιοχή και να πυροδοτηθούν επιτόπου.
Οταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ρωσία είχε περίπου 22.000 TNW ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περίπου 11.500.
Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μη διάδοσης, υποτίθεται ότι έχουν αποσυναρμολογηθεί ή βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής προς αποσυναρμολόγηση.
Η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιό της 1.000 έως 2.000 κεφαλές – 10 φορές περισσότερες από την Ουάσιγκτον – για μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αναφέρει έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη.