Ο αμερικανικός στρατός είναι απίθανο να παραδώσει τα πρώτα του υπερηχητικά όπλα σε αρκετές ποσότητες ώστε να είναι έτοιμοι για μάχη πριν το 2025, σύμφωνα με τον εσωτερικό έλεγχο του Κογκρέσου, προσθέτοντας στην καθυστέρηση στην ανάπτυξη των πυραύλων επόμενης γενιάς που έχουν ήδη ενταχθεί σε υπηρεσία από την Κίνα και Ρωσία.
Η πρώτη παρτίδα οκτώ νέων υπερηχητικών όπλων που αναπτύσσονται από τον Στρατό και το Ναυτικό θα μπορούσε να παραδοθεί το οικονομικό έτος 2025, εάν δοκιμαστεί επιτυχώς έως τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας στην ετήσια επισκόπηση των όπλων του Πενταγώνου που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.
«Ο Στρατός έχασε τον στόχο του να τοποθετήσει την πρώτη του συστοιχία υπερηχητικού όπλου μεγάλης εμβέλειας — συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων — μέχρι το οικονομικό έτος 2024 λόγω των προκλήσεων ολοκλήρωσης», δήλωσε το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας.
«Με βάση τα τρέχοντα σχέδια δοκιμών και παραγωγής πυραύλων, ο Στρατός δεν θα τοποθετήσει την πρώτη του πλήρη συστοιχία μέχρι το οικονομικό έτος 2025».
Ο στρατός είπε ότι το πρόγραμμα είναι «σε καλό δρόμο για την εφαρμογή των απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών» μετά από αποτυχίες προηγούμενων δοκιμών.
Ωστόσο, το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας είπε ότι «εάν ο Στρατός ανακαλύψει προβλήματα με την απόδοση πυραύλων στις πτητικές δοκιμές, οι παραδόσεις πυραύλων και η τοποθέτηση του πρώτου επιχειρησιακού συστήματος θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω».
Οι αξιωματούχοι του στρατιωτικού προγράμματος ανακοίνωσαν ότι «όταν επιτευχθεί μια επιτυχημένη δοκιμή πτήσης, ο πρώτος πύραυλος παραγωγής θα παραδοθεί εντός περίπου έξι εβδομάδων και η πρώτη μπαταρία των οκτώ πυραύλων θα παραδοθεί εντός περίπου 11 μηνών».
Η εκπρόσωπος του Στρατού Έλεν Λόβετ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν μπορούμε να παράσχουμε το χρονοδιάγραμμα των δοκιμών εκ των προτέρων».
Η Lockheed Martin είναι ο κύριος ανάδοχος για το υπερηχητικό όπλο.
Έχει αναφερθεί βεληνεκές 1.725 μίλια (2.780 χιλιόμετρα) και αποτελείται από έναν πύραυλο εδάφους που είναι εξοπλισμένος με υπερηχητική κεφαλή ενοποιημένη με σώμα εξωατμοσφαιρικής ολίσθησης και σχετικό εξοπλισμό αλλαγής κατεύθυνσης και επαναπροώθησης.
Γενικότερα, η έκθεση διαπίστωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν είναι σε θέση να αναπτύξει νέα οπλικά συστήματα αρκετά γρήγορα.
«Ενώ το Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει και να αποκτήσει τα πιο δαπανηρά οπλικά του προγράμματα, συνεχίζει να αγωνίζεται με την γρήγορη παράδοση καινοτόμων τεχνολογιών» αναγράφει η έκθεση συμπερασματικά.