Λίγο πριν εγκαταλείψει οριστικά την θέση του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μια παρανοϊκή κίνηση στην οποία έδωσε το «πράσινο φως» προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να πλήξει την Ρωσία με πυραύλους ATACMS.
Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε έξι αμερικανικούς πυραύλους ATACMS νωρίς την Τρίτη (19/11) σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία.
Μάλιστα, ανέφερε πως η αεράμυνά της κατέρριψε πέντε από αυτούς και κατέστρεψε έναν ακόμη. Ποιο όμως είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών των συγκεκριμένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που έθεσε σε εγρήγορση τη διεθνή ασφάλεια;
Το προφίλ των πυραύλων ATACMS
Το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού (ATACMS) δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να πλήξει σοβιετικούς στόχους, αλλά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1990-1991.
Οι πύραυλοι αυτοί έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά μόνο σε στόχους σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, όπως η Κριμαία και η περιοχή του Ντονμπάς.
Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει και πάλι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2023.
Κάθε τέτοιος πύραυλος διαθέτει μια πολεμική κεφαλή 230 κιλών υψηλής εκρηκτικότητας για να στοχεύει συγκροτήματα στρατευμάτων, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις υποστήριξης.
Μια παραλλαγή του φέρει πυρομαχικά διασποράς – έως 300 βομβίδια που εκτοξεύονται και έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν στρατεύματα και να καταστρέφουν εξοπλισμό.
Αυτοί οι πύραυλοι έχουν την δυνατότητα να φθάσουν στο ρωσικό έδαφος από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, αλλά έχουν μικρότερο βεληνεκές από τους βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ ή τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι συνηθισμένοι πύραυλοι HIMARS έχουν βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα, ενώ το συμβατικό πυροβολικό, όπως το οβιδοβόλο, έχει βεληνεκές περίπου 40 χιλιόμετρα.
Ο πύραυλος ATACMS ταξιδεύει με τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου – 3.700 χιλιόμετρα την ώρα – καθώς κατευθύνεται προς τον στόχο του, καθιστώντας την αναχαίτισή του ένα δύσκολο φαινόμενο.
Όχι όμως για τη Ρωσία, καθώς η χρήση ATACMS και παρόμοιων όπλων από την Ουκρανία στην Κριμαία ή στο Ντονμπάς υποδηλώνει ότι τα χτυπήματα με αυτά τα συμβατικά όπλα έχουν υπολογιστεί και έχουν μετριασθεί από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Μάθιου Σάβιλ, διευθυντή στρατιωτικών επιστημών στο Royal United Services Institute (RUSI), αλλά και αξιωματούχους από το περιβάλλον ασφαλείας των ΗΠΑ, οι επιθέσεις με πυραύλους ATACMS, δεν φοβίζουν την προηγμένης τεχνολογίας αεράμυνα των Ρώσων.
Αυτό συμβαίνει διότι, η Μόσχα μπορεί να εξοστρακίσει τέτοιου βεληνεκούς πυραύλους, με την πλευρά των δυτικών να χαρακτηρίζουν «πολύ λίγο και αργό» το χτύπημα με τους ATACMS.