Ανησυχητικά είναι τα επίσημα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν την τραγική εργασιακή κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, πριν συμπληρωθούν 10 μήνες, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 114 εργατικά δυστυχήματα – ένας νεκρός κάθε δυόμιση μέρες.

Οι σοβαρά τραυματίες αγγίζουν τους 185 , ενώ όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και γραμματέας της ΓΣΕΕ για την ΥΑΕ Χάρης Στοϊμενίδης δυστυχώς «γνωρίζουμε πόσοι θα πεθάνουν τελικά, καθώς το συγκεκριμένο νούμερο αφορά και πολύ βαριά τραυματισμένους».

Αν ο ρυθμός συνεχιστεί, το 2024 θα συναγωνίζεται την περσινή χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ σε εργατικά δυστυχήματα, με 179 νεκρούς. Την τελευταία τριετία οι νεκροί σε χώρους εργασίας αγγίζουν τους 600.

Όπως ανέφερε ο κ. Στοϊμενίδης, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία:

«Οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με τη χώρα μας να είναι πολύ πίσω σε θέματα Υγείας Ασφάλειας και Εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μεγάλες εξελίξεις σε τεχνολογία, υγεία και ασφάλεια, αλλά αυτή η πρόοδος δε συνδυάστηκε με βελτίωση στην ΥΑΕ.

Αυτό έγινε γιατί οι τελευταίοι νόμοι, που είναι χειρότεροι και από εκείνους στα χρόνια του μνημονίου, έχουν υιοθετήσει το 48ωρο, με μηδενικές συμβάσεις εργασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι όλα αυτά, όταν στην Ευρώπη ανοίγει συζήτηση για τετραήμερη εργασία».