ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Απαραίτητος» ο Κικίλιας! Μην τρελαίνεστε, είναι απλά το αντίθετο του «παραιτήσιμος». Αλλωστε γιατί να παραιτηθεί; Για 65,000 καμένα στρέμματα και 2 νεκρούς ακόμα;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Reuters: Εξαρθρώθηκε από το Ιράν το δίκτυο των κατασκόπων της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών που οδήγησε το Ισραήλ στην εξόντωση του Χ.Νασράλα

Η Τεχεράνη είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά ο Νασράλα δεν το πίστεψε

Reuters: Εξαρθρώθηκε από το Ιράν το δίκτυο των κατασκόπων της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών που οδήγησε το Ισραήλ στην εξόντωση του Χ.Νασράλα

Ο θάνατος του Χ.Νασράλα δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αν δεν είχε διατρήσει τον εσωτερικό κύκλο εμπιστοσύνης του, το Ισραήλ σε συνδυασμό με την πίστη του πρώτου στο ότι κανείς δεν θα τον πρόδιδε.

Όμως η αλήθεια δεν τον δικαίωσε και αυτό οδήγησε στο θάνατό του αλλά και την Τεχεράνη σε μια μοναδική επιχείρηση αντι-κατασκοπείας.

Ο γάλλος ισλαμολόγος Ζιλ Κεπέλ, ένας από τους γνωστότερους δυτικούς αναλυτές του αραβικού κόσμου, εξέφραζε μιλώντας στην ιταλική «La Repubblica» την πεποίθηση πως «η θεαματική δολοφονία του Νασράλα δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια μέρους των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Mohanad Hage Ali, αναπληρωτής διευθυντής ερευνών του Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό, με έμφαση στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, περιέγραψε την επίθεση ως «τη μεγαλύτερη διείσδυση πληροφοριών από το Ισραήλ» από τότε που ιδρύθηκε η Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή που η Χεζμπολάχ παραμένει ακόμα συγκλονισμένη από τη δολοφονία του Νασράλα στο καταφύγιό του σε ένα αρχηγείο διοίκησης, είναι και σοκαρισμένη από το πόσο επιτυχώς το Ισραήλ διείσδυσε στην ομάδα, δήλωσαν επτά πηγές στο Reuters.

Ο θάνατος του Νασράλα όμως ώθησε τις αρχές της Τεχεράνης να διερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν, από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, δήλωσε δεύτερος ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν με την Τεχεράνη να αρχίζει να υποψιάζεται ορισμένα μέλη των Φρουρών που ταξίδευαν στον Λίβανο, όπως είπε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο σεΐχης Ναμπίλ Καούκ, ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, τέθηκε ως επικεφαλής της έρευνας, η οποία προχωρούσε γρήγορα, πριν μια ισραηλινή επιδρομή τον σκοτώσει μια μέρα μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Ο Καούκ όμως είχε προλάβει και είχε καλέσει για ανάκριση στελέχη της Χεζμπολάχ που εμπλέκονται στην υλικοτεχνική υποδομή και άλλους «που συμμετείχαν, μεσολάβησαν και έλαβαν προσφορές σε βομβητές και γουόκι-τόκι», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως μια «βαθύτερη και ολοκληρωμένη έρευνα» και εκκαθάριση ήταν τώρα απαραίτητες μετά τη δολοφονία του Νασράλα και άλλων διοικητών.

Οι ανησυχίες προκλήθηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρίσκεται ο Νασράλα, ρωτώντας ιδιαίτερα για το πόσο καιρό θα παραμείνει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, πρόσθεσε.

Το άτομο συνελήφθη μετά την εξόντωση του Νασράλα μαζί με αρκετούς άλλους, εντοπίστηκε να κατέχει μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Η οικογένεια του υπόπτου είχε μετακομίσει εκτός Ιράν, σε μία κλασική επιχείρηση διαφυγής.

Η ειρωνεία είναι ότι η πρόσκληση του Χαμενεΐ προς τον Νασράλα να μετακομίσει στο Ιράν ήρθε μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ σε θανατηφόρες επιθέσεις στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου όπως δήλωσε αξιωματούχος ωστόσο ο  Νασράλα ήταν σίγουρος για την ασφάλειά του και εμπιστευόταν απόλυτα τον στενό του κύκλο, παρά τις σοβαρές ανησυχίες της Τεχεράνης για πιθανούς κατασκόπους στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Μάλιστα ο Χαμενεΐ είχε προσπαθήσει για δεύτερη φορά, μεταφέροντας άλλο ένα μήνυμα μέσω του Νιλφορουσάν στον Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, παρακαλώντας τον να εγκαταλείψει τον Λίβανο και να μετακομίσει στο Ιράν ως ασφαλέστερη τοποθεσία. Αλλά ο Νασράλα επέμενε να παραμείνει στο Λίβανο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα υπόλοιπα ήταν ιστορία και 85 τόνοι βομβών τον οδήγησαν να χάσει την ζωή του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.