Η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει μια ακόμη τομή στο ναυτιλιακό της κομμάτι, καθώς  στοχεύει στον σχεδιασμό πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τα οποία θα είναι σε θέση να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Αρκτική στην Ασία.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, τα σχεδιαζόμενα υποβρύχια θα έχουν μήκος 360 μέτρα και πλάτος που δεν θα υπερβαίνει τα 70 μέτρα.

Παράλληλα, θα τροφοδοτούνται από πυρηνικούς αντιδραστήρες RITM-200, τους οποίους η Ρωσία χρησιμοποιεί και για την τροφοδοσία των νεότερων παγοθραυστικών της.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ρωσία ήδη χρησιμοποιεί πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά που είναι σε θέση να σπάνε τον Αρκτικό πάγο, για να «ανοίγουν» τον δρόμο για τέτοιους είδους μεταφορές μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού.

Έτσι λοιπόν, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον χρόνο διαδρομής μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR), ανώτερος κρατικός αξιωματούχος μίλησε για τα υπό σχεδίαση πυρηνοκίνητα υποβρύχια λέγοντας ότι:

«Πρόκειται για τη δημιουργία μιας θεμελιωδώς νέας κατηγορίας πλοίων, ικανών να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στα “παραδοσιακά” πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, τα οποία σε συνθήκες Αρκτικής δεν είναι σε θέση να πλέουν όλο το χρόνο χωρίς συνοδεία παγοθραυστικών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!