Βορά του αιωρούμενου πυρομαχικού Lancet έγινε ένα αυτοκινούμενο ρουκετοβόλο τύπου RM-70 στην Ουκρανία και το ερώτημα είναι αν είναι τσέχικο ή ελληνικό!
Η επίσημη αναφορά είναι ότι πρόκειται για τσέχικης κατασκευής (όχι και προέλευσης) ρουκετοβόλο τύπου RM-70 στην περιοχή της Αβντϊικα.
Εδώ όμως θα σημειώσουμε ότι ρουκετοβόλα του τύπου έχουν μόνο η Ελλάδα και η Τσεχία.
🇷🇺🇺🇦 A Russian Lancet destroyed a Czech-made Ukrainian RM70 MLRS near Avdiivka. https://t.co/B1Bg1gJdrX pic.twitter.com/xa8mbsfpdL
— Sinnaig (@Sinnaig) May 16, 2023
Το ερώτημα τίθεται καθώς όπως η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι έχει αποστείλει 20.000 ρουκέτες από τα αποθέματα του ΕΣ στο Κίεβο ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν αποσταλεί και εκτοξευτές (για 16 ρουκετοβόλα από τον χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ).
Αν ισχύει αυτό θα σημάνει ότι είναι ορισμένοι αποφασισμένοι να μειώσουν την ισχύ των μονάδων στα νησιά , ή όπως έγινε η ανταλλαγή των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 από Μ-113 (όχι Marder).
Τα RM-70 αποτελούν την αιχμή των τουρκικών απαιτήσεων για αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι είχαν απομείνει 115 ρουκετοβόλα από ένα σύνολο 150 συστημάτων.
Απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στα ελληνικά νησιά πλέον είναι πολύ λιγότερα από 115 συστήματα που να υπηρετούν στις μονάδες.
Οι Τούρκοι ζητάνε ειδικά αυτά να αποσυρθούν από τα νησιά.
Απαιτεί την απομάκρυνση των βαρέων όπλων (πυροβολικό και άρματα μάχης) και ειδικότερα των ρουκετοβόλων RM-70 οπωσδήποτε.
Είναι ρουκετοβόλα των 122 χλστ. με ακτίνα δράσης περί τα 22 χλμ. τα οποία μπορούν να κονιορτοποιήσουν οποιαδήποτε αποβατική δύναμη, αλλά και να πλήξουν και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στην μικρασιατική ακτή.
Τα ρουκετοβόλα RM-70 αυτά είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1993 , είναι ρωσικής σχεδίασης (τα γνωστά BM-21, αλλά σε άλλη πλατφόρμα) και κατασκευάστηκαν στην τότε Τσεχοσλοβακία.