Ο αριθμός των ρωσικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του Κιέβου με περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet που τεκμηριώθηκε από τον Lostarmour.info, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις στρατιωτικές απώλειες, έχει φτάσει τα 1.503 έως τις 27 Απριλίου 2024 και έτσι το σύστημα αποδείχθηκε ο «σωτήρας» των ρωσικών δυνάμεων που μπήκαν σε ένοπλη αντιπαράθεση με την Ουκρανία χωρίς να έχουν στα χέρια τους ένα σύγχρονο αντιαρματικό όπλο μεγάλης απόστασης και υψηλών ικανοτήτων όπως είχαν οι δυνάμεις του Κιέβου με το Javelin.
Το Lostarmour άρχισε να καταγράφει τα χτυπήματα της Lancet με βάση μόνο οπτικά στοιχεία, όπως βίντεο και φωτογραφίες, από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.
Το ποσοστό των τεκμηριωμένων χτυπημάτων αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς εκτός από αυτά που έχουν πετύει τους στόχους χιλιάδες άλλα είχαν βρει τον δρόμο της καταστροφής είτε από την ουκρανική αεράμυνα, είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων αλλά κυρίως από την απειρία των χειριστών.
Υπήρξαν μόνο 63 τεκμηριωμένα χτυπήματα τον Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με 141 τον Ιανουάριο 2024, 160 τον Φεβρουάριο και 177 τον Μάρτιο του 2024.
Το Απρίλιο, έχουν καταγραφεί 146 χτυπήματα, μέχρι στιγμής.
Τα ρωσικά Lancet έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει:
-257 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα
-277 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα
-36 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων
-211 κύρια άρματα μάχης
-127 οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού
-77 συστήματα αεράμυνας και αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα
-79 ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου και επικοινωνίας 15 σκάφη και
-3 πολεμικά αεροπλάνα.
Τα πυρομαχικά Lancet loitering έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν 3 κτίρια, 4 θέσεις και 8 συγκεντρώσεις στρατευμάτων στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν μόνο τα τεκμηριωμένα χτυπήματα που προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στον στόχο ή κατέληξαν στην πλήρη καταστροφή του.
Εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φθάνει και τα 1.840 χτυπήματα με πυρομαχικά Lancet loitering
Το Lancet αναπτύχθηκε από τον όμιλο ZALA Aero, θυγατρική του ρωσικού αμυντικού γίγαντα Kalashnikov Concern.
Η εταιρεία παράγει δύο εκδόσεις των περιπλανώμενων πυρομαχικών, το Izdeliye-52 με αντοχή 30 λεπτών και κεφαλή ενός κιλού και το μεγαλύτερο Izdeliye-51 που έχει αντοχή 40 λεπτών και είναι οπλισμένο με κεφαλή βάρους τριών κιλών.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά πετούν προς την καθορισμένη περιοχή με ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS.
Μετά την άφιξή του στην περιοχή, ο χειριστής χρησιμοποιεί ένα ενσωματωμένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα μέσω μιας αμφίδρομης σύνδεσης δεδομένων για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και το κλείδωμα του στόχου.
Στη συνέχεια, ένα σύστημα εμβέλειας λέιζερ ελέγχει την έκρηξη της κεφαλής.
Η μικρή διατομή του ραντάρ και η ελάχιστη υπέρυθρη υπογραφή των ηλεκτροκίνητων περιπλανώμενων πυρομαχικών καθιστούν πολύ δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτιση.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της Ουκρανίας να σταματήσουν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά της Lancet με πυρά αεράμυνας, ηλεκτρονικό πόλεμο ή αντίμετρα ήταν ως επί το πλείστον ανεπιτυχείς.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.