Την στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ και την ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καταλήγει:

«Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».

Πέραν της ενημέρωσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επί τάπητος θα βρεθεί και το σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών από τις ελληνικές κοινότητες σε Λίβανο και Ισραήλ.

Επίσης, στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί και το θέμα των μεταναστευτικών ροών, καθώς λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρα μας θα πρέπει να υπάρχει διαρκής ετοιμότητα.

Σε ετοιμότητα C-130 και πλοία του ΠΝ

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Νικο Δένδια και συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.

Ήδη, σε ετοιμότητα τρία αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να συνδράμουν.

Όσον αφορά στον Λίβανο, ο οποίος βάλλεται από Ισραηλινές δυνάμεις, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης περίπου 3.500 κατόχων ελληνικών διαβατηρίων και άλλων περίπου 1.000 εξαρτώμενων μελών, συζύγων και παιδιών.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή πνέει και η φρεγάτα ΕΛΛΗ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία χθες ήταν προς ανεφοδιασμό στην Κύπρο

ΥΠΕΞ: Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο

Σημειώνεται πως με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.